Pretraga

Gradonačelnica Siska očitala bukvicu ministru zbog objave o obnovi škola stradalih u potresu

A- A+

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, uputila je pismo ministru Radovanu Fuchsu. U njemu mu je prilično oštro očitala bukvicu zbog objave o obnovi škola stradalih u potresu. Pozvala ga je da se s njom konzultira prije nego što objavi poluinformacije.

Glazbena škola Frana Lhotke potpuno je uništena u potresu| foto: Facebook stranica škole

Ovih je dana na Vladinim stranicama među informacijama o potresom pogođenim područjima osvanula i obavijest o obnovi škola. Konkretno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je da “planira sve zgrade osnovnih i srednjih škola na potresom pogođenom području obnoviti do početka nove školske godine u rujnu”. Osim toga, istaknuli su kako je u pripremi i “izgradnja potpuno novih zgrada za Prvu osnovnu školu Petrinja, Srednju školu Petrinja i Ekonomsku školu Sisak”. Na to je dopisom resornom ministru Radovanu Fuchsu reagirala sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

‘Nemalo sam se iznenadila’

“Nemalo sam se iznenadila kada sam na Vladinoj stranici potresinfo.gov.hr saznala za planove o navodnoj gradnji ‘potpuno nove zgrade’ Ekonomske škole Sisak te informacije o tome koje su škole na području Siska oštećene (OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, Strukovna škola Sisak, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, OŠ Viktorovac i OŠ Galdovo, Područna škola Topolovac i Gimnazija Sisak) kao i najavu da će sve biti obnovljene do rujna ove godine. Također, iznenadila me je informacija i o pripremama administrativne naravi za obnovu OŠ Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i Gimnazije Sisak o čemu do sada Grad nije bio informiran”, stoji odmah na početku priopćenja sisačke gradonačelnice.

Dalje napominje kako nema druge informacije od Ministarstva pa nastavlja ministra obavještavati o “stvarnom, a ne fabriciranom stanju s obnovom obrazovnih objekata u Sisku”. Tako ističe da su Osnovnu školu Viktorovac gradske vlasti već obnovile pa nastava redovno funkcionira od početka drugog polugodišta kao i da je u tijeku priprema sportske dvorane. Grad je u tom kontekstu, ističe gradonačelnica, već sanirao igralište na koje će postaviti klik-flex podloga kako bi učenici mogli imati nastavu tjelesnog odgoja. Tu, tvrdi, nije bilo “pomoći niti interesa” od resornog Ministarstva.

Izdvojeni članak
petrinja potres

Još uvijek ništa od isplate pomoći studentima stradalima u potresu jer – nije donesen proračun

‘Ni pomoći niti interesa nismo vidjeli’

“Nastava u privremeno neupotrebljivoj Osnovnoj školi Galdovo se odvija po A modelu zahvaljujući osiguranom prijevozu učenika u OŠ Braća Bobetko, koja zbog toga ponovo radi u dvije smjene. Projekt obnove i dogradnje OŠ Galdovo bio je ionako pripremljen prije potresa tako da će Grad Sisak vrlo brzo pokrenuti postupak nabave za izvođača radova kako bi nastava mogla biti obnovljena za sve učenike na staroj adresi, no u novom objektu. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli”, ističe gradonačelnica Ikić Baniček.

Dodaje i kako se čini da ministar Fuchs ne zna da se nastava Ekonomske škole Sisak do potresa odvijala u zgradi druge škole, one Osnovne Ivana Kukuljevića. Kako se na Vladinim stranicama ističe gradnja potpuno nove zgrade za Ekonomsku, Ikić Baniček smatra da bi ministar o tome trebao izvijestiti osnivača škole, odnosno Sisak “kako bi projekt obnove zgrade osnovne škole prilagodili stvarnim potrebama”. Za učenike OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, dodaje, nastava se odvija uživo, a od Ministarstva ni tu, još jednom tvrdi, “pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli”.

‘Molim Vas da mi se obratite prije nego što objavite poluinformacije’

Učenicima Područne škole Topolovac, nadodaje, osiguran je prijevoz na nastavu u matičnu OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće. I tu se nastava odvija uživo, kao i u svim sisačkim osnovnim školama.

“Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli. Što se tiče najave o ,administriranju“ Gimnazije Sisak, što god to značilo, moram vas upoznati s činjenicom da je Grad Sisak vlasnik objekta i da nikakvih najava niti kontakata s osnivačem Gimnazije po tom pitanju nije bilo. Pretpostavljam da će u jednom trenutku osnivač, a to je Županija sisačko-moslavačka obavijestiti vlasnika, no do sada se to nije dogodilo. Ukoliko Ministarstvo ima još nekih planova s imovinom Grada Siska ili su vam potrebne bilo kakve informacije, molim vas da mi se obratite prije nego što poluinformacije građani, kao i ja, pročitamo na Vladinom portalu potresinfo.gov.hr”, zaključuje Ikić Baniček.

Cijeli dopis sisačke gradonačelnice možete pročitati ovdje.