Pretraga

Gradonačelnica zabranila akciju Caritasa u školama, ozbiljno optužila nastavnike: Oglasila se i biskupija

A- A+

Već godinama za vrijeme korizme Caritas Sisačke biskupije provodi akciju ‘Srcem se najviše daje’. Akcija se do sada provodila i u školama, a kroz nju se skupljaju prehrambene namirnice za potrebe Caritasove pučke kuhinje, primjerice brašno, ulje, sol, riža. No, gradonačelnica Siska, koji je osnivač pojedinih škola, Kristina Ikić Baniček, školama je zabranila da se u školama provodi akcija Caritasa. Kaže da su ‘učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu’. To su, navodi Ikić Baniček, vezali uz uspjeh u školi. Iz Biskupije kažu da nemaju takva saznanja te da bi takvom vjeroučitelju oduzeli mandat. Najavljuju i da će protiv gradonačelnice poduzeti pravne korake.

Foto: Facebook/Caritas

Društvenim mrežama proširila se poruka jednog sisačkog vjeroučitelja koji tvrdi kako je u škole tog Grada stigla obavijest da više ne mogu prikupljati namirnice za humanitarnu akciju Caritasa Sisačke biskupije. Prethodnih nekoliko godina, pa tako i ove, za tu akciju učenici u korizmeno vrijeme u škole donose brašno, sol, šećer i slične trajnije namirnice, koje se onda proslijeđuju Caritasovoj pučkoj kuhinji.

Riječi vjeroučitelja potvrđuju i u Sisačkoj biskupiji na čelu s biskupom Vladom Košićem. U priopćenju koje su objavili na svojim stranicama kažu kako su još 7. ožujka započeli s provedbom svoje korizmene akcije ‘Srcem se najviše daje’. Ona se provodi od 2014. godine, a cilj je prikupljanje prehrambenih namirnica za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije građane.

Školama stigao dopis Grada

Opisuju kako se ova akcija provodila u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije – lani se skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje, koja osim za svoje redovite korisnike, sada brine i za izbjegle iz Ukrajine.

– 14. ožujka iz Grada Siska na adresu devet gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim ‘privatnim humanitarnim organizacijama’ to se zabranjuje. Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome. Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog ‘sekularnog karaktera škola’ Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole, piše u priopćenju Sisačke biskupije.

Napominju kako je vjeronauk dio školskog sustava i kako se on ne sastoji samo u teorijskom znanju, ‘nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela osobito ljubavi prema bližnjima’. Dodaju i da školski vjeronauk ‘stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota’.

– Smatramo da se ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše naša vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice. Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava. Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života, stoji, među ostalim, u priopćenju Sisačke biskupije.

Izdvojeni članak

Potresom pogođeni Sisak uoči izbora plaća reklamu u kojoj se Grad hvali da učenicima daje 200 kn

Gradonačelnica: Nastavnici su ‘po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane’

Potkraj prošlog tjedna novinari su i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa upitali da komentira odluku sisačkih Gradskih vlasti. Fuchs je kazao kako o tome nema informaciju, ali da se ona ne tiče nikakvog naputka Ministarstva. Novinare je uputio da pitanje postave gradonačelnici Siska jer je Grad osnivač osnovnih i srednjih škola.

Pa smo gradonačelnici Kristini Ikić Baniček i poslali upit. Pitamo ju je li točno da je Grad ili netko iz gradske uprave školama uputio obavijest da se pomoć ne može prikupljati za organizacije ‘privatnog karaktera’ i znači li to da škole više ne smiju prikupljati namirnice za Caritas ili bilo koju drugu organizaciju. Dodatno smo pitali i zašto je školama poslan takav dopis, koji je bio povod i zbog čega ne bi mogle skupljati namirnice za Caritas, kao i zašto škole moraju obavještavati grad o prikupljanju neke vrste pomoći.

– Ne radi se o nikakvoj humanitarnoj akciji već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao svoj servis za prikupljanje i distribuciju robe. Škole i crkve moraju biti odvojene. Još jedan primjer zašto bilo kojoj vjerskoj organizaciji mjesto nije u školi. Grad Sisak financijski pomaže Caritas te im besplatno osiguravamo odgovarajući gradski objekt za njihovu djelatnost i to je jedino mjesto primjereno za prikupljanje donacija, stoji u pisanom odgovoru kojeg potpisuje sama gradonačelnica Ikić Baniček.

Biskupija: Biskup bi sankcionirao takvog vjeroučitelja

Optužba oko toga da su učenici bili prisiljeni donirati namirnice i da je to bilo vezano uz uspjeh u školi, vrlo je ozbiljna. Sisačku biskupiju pitali smo i imaju li saznanja o tome.

– Sisačka biskupija nema saznanja da bi ‘učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi’, a kako to ističe gradonačelnica u svom odgovoru. Kada bi biskup imao takva saznanja sankcionirao bi takvog vjeroučitelja i oduzeo bi mu mandat. Ovaj odgovor gradonačelnice je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa, a što se nije dogodilo od 1946. godine kada je MUP NRH zabranio rad Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te oduzeo njegovu cjelokupne imovine i predao je Crvenom križu. Da je to tako, govori i činjenica da u svom odgovoru na upit Caritasa Sisačke biskupije, od 17. ožujka, gradonačelnica ističe da je razlog zabrane djelovanja Caritasa ‘sekularni karakter škola’ te da škole ‘nisu i ne mogu biti vjerski objekti u kojima se provode vjerske aktivnosti bilo koje vjerske zajednice, osim održavanja nastave temeljem Međunarodnog ugovora za djecu za koju su roditelji dali izričiti pristanak’, stoji u odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornik Sisačke biskupije, Stjepan Vego.

Zaključno iznosi i podatak da na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75 posto i 95 posto djece, te da ona, kao i njihovi roditelji, imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava.

– Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček poduzet ćemo prikladne pravne korake, piše u odgovoru Sisačke biskupije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap