Pretraga

Gradonačelnik o premlaćivanju dječaka: ‘U ovakvim slučajevima uvijek krivim samo roditelje’

A- A+

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian održao je konferenciju za medije povodom slučaja nasilja koji je zgrozio Hrvatsku, a u kojoj je skupina huligana pretukla maloljetnog dječaka. Ovo nije jedinstven slučaj u Dugom Selu, tvrdi otac napadnutog dječaka, a i policija je potvrdila da su u kolovozu napadnuta još dvojica maloljetnika. Gradonačelnik tvrdi da je Dugo Selo siguran grad te apelira na udruge da se počnu baviti mladima, a kaže i da on u ovakvim slučajevima nasilničkog ponašanja krivi roditelje.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian|foto: press

Povodom subotnjeg napada skupine maskiranih huligana na dječaka ispred OŠ Ivan Benković u Dugom Selu se održala se konferencija za medije. Podsjetimo, ondje je skupina huligana pretukla 15-godišnjaka koji je zbog težine ozljeda završio na Hitnoj. Sve je na Facebooku objavio njegov otac, zabrinut jer ovo nije izolirani slučaj, a i policija je potvrdila da su u kolovozu na igralištu u Dugom Selu napadnuta još dvojica maloljetnika.

– Poduzet ćemo sve da se mladim huliganima stane na kraj! Danas naše dijete, sutra nečije drugo! Zar nam se treba dogoditi Luka Ritz u Dugom Selu? Vjerujte malo je falilo danas! I usput, molim nadležne da onu lažnu tablu ‘grad prijatelj djece’ maknu s ulaza u Selo, napisao je Mario Kociper, otac pretučenog dječaka na Facebooku.

Gradonačelnik: ‘Dugo Selo je siguran grad, u ovakvim slučajevima ja uvijek krivim samo roditelje’

Na konferenciji za medije gradonačelnik Dugog Sela govorio je da taj grad bilježi jednu od nižih stopa kriminaliteta u Republici Hrvatskoj te pad u broju prijavljenih kaznenih djela od 10 posto u odnosu na 2020. godinu. Iz Grada navode i da je uz ovaj, u  u 2022. godini, uz ovaj slučaj, zabilježen je još samo jedan incident s opisom kaznenog djela maloljetničkog vršnjačkog nasilja te da je taj slučaj uspješno riješen.

– Dugo Selo je siguran grad. Kad se ovakvi incidenti dogode, svi upiru prste u vlast i javnost se digne. Institucije su odradile svoj posao po zakonu, ali informacije ne mogu izlaziti u javnost zbog postupka. Tužno je to što skupina mladića i njihovih roditelja ne zna što rade, tužno je to što u društvu postoje roditelji koji nisu odgajatelji nego samo slučajni prolaznici. U ovakvim slučajevima ja uvijek krivim samo roditelje. Oni su ti koji moraju paziti na svoju djece do 18 godine. Od njih sve počinje, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Izdvojeni članak

Pretučeni mladić stao pred kamere: ‘Pitali su me za koga navijam, zašto imam dugu kosu, jesam li kršten’

Uvodi se videonadzor na 15-20 lokacija javnih površina

Iako postupak i kažnjavanje počinitelja nasilja nije u nadležnosti Grada već policije, Centra za socijalnu skrb i drugih nadležnih tijela, poručuju iz Dugog Sela, Grad će poduzeti sve što je u njegovoj moći da osigura siguran i miran život za svoje građane. To uključuje uvođenje video nadzora za više od 15-20 lokacija javnih površina radi identifikacije počinitelja i prevencije budućih incidenata.

Osim stalne sigurnosti na području cijelog grada, ovaj sustav služit će i u prevenciji budućih incidenata, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Boris Savić.

Naglasio je kako je glede broja kaznenih djela i stope kriminaliteta, Zagrebačka županija u odnosu na druge policijske uprave (njih 20) i dalje na statističkom začelju s oko 850 kaznenih djela na 100.000 stanovnika.

Problem ovog društva je sram ili strah. Negativan utjecaj okoline i društvenih mreža potiče mlade na ovakva djela. Na nama je da ih usmjerimo i pomognemo im. Društvo se mora brinuti o svim članovima zajednice. U ovom slučaju to su mladi, pa apeliram i na sve udruge da se počnu njima više baviti.  Ako se mi kao društvo ne pokrenemo i roditelji ne preuzmu ulogu odgajatelja nećemo smiriti tenzije i probleme, dodaje gradonačelnik Panian.

Izdvojeni članak
policijski auto

O premlaćivanju dječaka u Dugom Selu oglasila se policija, potvrdili da su i ranije napadnuta dvojica maloljetnika

‘Siguran sam da im ovo nije niti prvi niti zadnji ovakav incident’

Grad će inicirati sastanak osnovanog Vijeća za prevenciju radi koordinacije svih javnih tijela uključenih u odgoj, obrazovanje, zaštitu i sigurnost građana u kojem bi sudjelovali Policijska postaja Dugo Selo, Zajednica športskih udruga Grada Dugog Sela, Centar za socijalnu skrb, osnovne škole i srednja škola na području Grada Dugog Sela, Župe te Savjet mladih Grada Dugog Sela.

– Osuđujem ovakvo ponašanje i smatram ga sramotnim. Ogorčen sam da ovakvi mladi ljudi hodaju ulicama i traže neprilike. U današnjem digitalnom društvu nestaje poštovanja. Sve se češće pojavljuju neodgojene, bahate i najgore od svega – organizirane skupine kojima treba stati na kraj. Siguran sam da im ovo nije niti prvi niti zadnji ovakav incident. Sutra to može biti moje ili vaše dijete, ili bilo koja druga osoba. Huligane treba sankcionirati, naglašava Panian.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Žrtve nasilja  ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe mogu se javiti Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullyinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

Copy link
Powered by Social Snap