Pretraga

Greta Thunberg danas je posljednji puta prosvjedovala za klimu u školi: ‘Borba je tek počela’

A- A+

Greta Thunberg danas je maturirala, što znači da prestaje prosvjedovati za klimu u školi. Objavila je to na svojim društvenim mrežama uz opasku da je prosvjedovanje u školama za klimu petkom preraslo u svjetski pokret, ali da se i dalje ide u krivom smjeru zbog onih na vlasti.

Greta Thunberg, mlada aktivistica za zaštitu okoliša iz Švedske, danas je maturirala te više neće prosvjedovati kao učenica u prosvjedima za klimu u školi, objavila je na Twitteru. Ovo joj je bio 251. tjedan školskih prosvjeda za klimu, a kada je s prosvjedima krenula u kolovozu 2018. nije očekivala da će ‘Fridays For Future’ postati svjetski pokret.

‘I dalje smo ovdje, ne planiramo nigdje ići’

– Dosta iznenada to je postao globalni pokret koji je rastao svakog dana. Tijekom 2019. milijuni mladih štrajkali su za klimu, bili na ulicama u više od 180 država. Kada je krenula pandemija morali smo pronaći nove načine prosvjedovanja. Onda smo se ponovno vratili na ulice. I dalje smo ovdje i ne planiramo nigdje ići, napisala je Greta.

Dodala je da se i dalje ide u pogrešnom smjeru jer oni na vlasti žrtvuju pogođene ljude te planet radi pohlepe, profita i ekonomskog rasta. Oni i dalje, navela je, destabiliziraju biosferu.

Izdvojeni članak
greta thunberg

Greta Thunberg ponovno privedena: Ovog puta zalaže se za uklanjanje vjetroturbina s pašnjaka sobova

‘Nemamo drugu opciju nego dati sve od sebe’

– Vjerujem da ima puno maturanata poput mene koji se pitaju u kakvu budućnost kročimo, iako mi nismo izazvali ovu krizu. Da bismo sve promijenili, potrebni su nam svi. Naravno, ja ću i dalje prosvjedovati petkom, iako to više tehnički nije školski štrajk. Jednostavno nemamo drugu opciju nego dati sve od sebe. Borba je tek počela, opisala je Greta.

I u Hrvatskoj su učenici prosvjedovali petkom za klimu. Tako se već 2019. godine prosvjedovalo u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Belom Manastiru i Križevcima. Tada su se učenici žalili da im profesori i ravnatelji ne žele opravdati izostanke kada prosvjeduju za klimu. Kako je to izgledalo na prvom prosvjedu učenika za klimu u Zagrebu s kojeg smo izvještavali pogledajte u videozapisu ispod.

Copy link
Powered by Social Snap