Pretraga

Greta Thunberg nije osvojila Nobelovu nagradu za mir: Dobio ju je etiopski premijer

A- A+

Nobelovu nagradu za mir ove godine osvojio je etiopski premijer, Abiy Ahmed Ali zbog svojeg utjecaja na pomirbu između Etiopije i Eritreje i okončanja sukoba u zemlji i regiji. Za ovu nagradu bila je nominirana i 16-ogodišnja Šveđanka Greta Thunberh, poznata po štrajkovima kojima želi potaknuti rješavanje problema klimatskih promjena. Greta je prema kladionicama trebala dobiti ovu nagradu, a da se to stvarno i dogodilo bila bi najmlađa u povijesti kojoj je to uspjelo.

Abiy Ahmed Ali / Foto: nobelprize.org

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine je etiopski premijer Abiy Ahmed Ali koji je zemlju približio demokraciji otkako je postao premijet u travnju, 2018. godine. Nagradu je dobio zbog svojeg truda da uspostavi mir i međunarodnu suradnju i zbog svoje odlučnosti za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom.

Norveški odbor za dodjelju Nobelove nagrade smatra da je upravo Ahmed Ali osoba koja je u ovoj godini učinila najviše da zasluži Nobelovu nagradu za mir.

Na pitanje jednog novinara o tome hoće li se Odbor vratiti pitanjima okoliša, misleći pritom na Thunberg koja je bila prvi favorit za nagradu, ali je nije osvojila, odgovorili su da na pitanja o onima koji nisu osvojili nagradu ne odgovaraju na dan proglašenja dobitnika.

Copy link
Powered by Social Snap