Pretraga

HAZU bivši Studentski dom ‘Ivan Meštrović’ daje u najam

Prošle su četiri godine otkako je zgrada na Trgu žrtava fašizma prestala nositi naziv Studentski dom Ivan Meštrović te od tog vremena zjapi prazna. Zanimalo nas je zašto je HAZU 2010. godine izbacio studente i Studentsku polikliniku kao i hoće li se zgrada napokon početi koristiti i u koje svrhe.

Foto: Srednja.hr / Andrea Barać

Na Trgu žrtava fašizma do prije četiri godine zgrada u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bila je namijenjena studentima, a nosila je naziv SD ‘Ivan Meštrović‘. Budući da je 2010. HAZU izbacio studente i Studentsku polikliniku te od tad zgrada zjapi prazna, odlučili smo otkriti koji su planovi Akademije s prostorom na vrlo atraktivnoj lokaciji kao i koji su razlozi izbacivanja studenata.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pregovara s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta o mogućem iznajmljivanju svoje zgrade na Trgu žrtava fašizma 11 u Zagrebu za potrebe Ministarstva. O svemu je obaviješten Državni ured za upravljanje državnom imovinom, odgovor je koji smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Međutim, o razlozima izbacivanja studenata, Studentske poliklinike te prekida suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu nismo dobili ni riječi.

– Gledajući kroz povijest Studentskog centra, podaci iz 1953. govore da postoje tri doma:
Trg žrtava fašizma (bivši SD ‘Ivan Meštrović’ sa 485 mjesta, Lašćina (novogradnja) s 338 mjesta
i Dubrava (novogradnja) sa 60 mjesta, otkrila nam je pomoćnica ravnatelja za smještaj u zagrebačkom SC-u Ružica Rajšić.

Međutim, 2010. SD ‘Ivan Meštrović’ je zatvorio svoja vrata, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nastavila je dugogodišnju praksu da o razlozima svog poteza ne govori.