Pretraga

‘Hej ministre, ovo je tek početak’, poručuje profesor štrajkaš

A- A+

Nezadovoljni prosvjetari i zdravstveni djelatnici prošlog četvrtka su poručili vladajućima da neće samo tako pristati na smanjivanje prava i rezanje plaća. Kako se postupak mirenja između sindikata i nadležnih ministara nije uspio, većina profesora u odlučila je štrajkati. Neki od njih snimili su hodnike svoje škole uz poruku ministru Jovanoviću da je ovo tek početak.

Vjeroučitelj Marin Miletić iz Prve sušačke gimnazije u Rijeci samo je jedan od preko 70 tisuća profesora koji su protekli četvrtak odlučili štrajkati. Ovaj profesor snimio je video kako bi pokazao da je u njegovoj gimnaziji štrajk prošao složno, jer su hodnici škole bili sablasno prazni.

Izdvojeni članak

Štrajk započeo jutros, srednjoškolci podržavaju profesore

Davanja školstvu među najnižima u Europi

Upitali smo profesora Miletića koji su njegovi razlozi za štrajk i što misli o položaju prosvjetara u državi. Kao i mnogi hrvatski nastavnici i ovaj vjeroučitelj čekao je i čekao svijetlu budućnost koja se stalno obećava prosvjetarima, ali više ne vjeruje da će ju dočekati. – Devedesetih je bio rat i Hrvatska se branila od agresora, pa su rekli profesorima da sad ne mogu tražiti uvjete u školstvu. Zadnjih godina je pak kriza, stalno se javljaju razlozi kojima se izbjegava podignuti školstvo, smatra profesor.

Mnogi prosvjetari dali su povjerenje trenutnoj Vladi jer je u svom Planu 21 obećala nastavnicima mnogo toga, no sad se osjećaju izigrano.

– Davanja školstvu su u Hrvatskoj među najnižima u Europi i strašno je kad pogledate koliko vlast drži do onih koji ne samo da prenose djeci znanje, već ih odgajaju i žive za te naše klince, rekao je Miletić.

Štrajk je samo početak

Profesora smeta što težinu krize na svojim leđima najviše podnose nastavnici i učitelji, a mnoge zaposlenike u državnim službama se ne dira.
Zbog toga je većina prosvjetara štrajkom poručila da ih boli što teret krize nije ravnomjerno raspoređen i što se ne mogu složiti.

Poručuju i da svaka vlast koja uzima društvu znanja, a koja ne ulaže u znanje ne čini dobro.
– Naš štrajk je samo prvi korak. Mnogi drugi koraci će tek uslijediti, najavio je Miletić.
U nastavku pogledajte njegov video u kojem se vidi atmosfera za vrijeme štrajka u Prvoj sušačkoj gimnaziji u Rijeci.