Pretraga

Hoćemo li se razboljeti izađemo li van mokre kose?

A- A+

Ne izlazi iz kuće mokre kose! Nije uopće čudno ako ste čuli ovo upozorenje od svojih roditelja. Jedno je istraživanje pokazalo da čak 40 posto majki smatra kako će se djeca razboljeti, izađu li napolje mokre kose. U tekstu donosimo od koga potječe ovaj strah i je li opravdan.

nycprgirls.com

Ako slučajno niste čuli od svojih roditelja upozorenje da ne izlazite iz kuće mokre kose, vjerojatno ste ih čuli od bake, tete ili od roditelja svoga prijatelja. Naime jedno je istraživanje pokazalo da čak 40 posto majki smatra da će se dijete razboljeti, izađe li van mokre kose. Zanimljivo da je djelomični krivac ovakvom strahu veliki francuski kemičar Louis Pasteur.

Izdvojeni članak

Neočekivani znakovi koji ukazuju na to da imate spolno prenosivu bolest

Priče ipak bapske

Naime on je 1878. godine provodio eksperiment u kojem je izložio kokoš antraksu i zatim joj noge uronio u hladnu vodu, kako bi otkrio hoće li se razboljeti. Kokoš je na kraju uginula.

Pasteur je ponovio pokus, ali je drugi puta kokoš umotao u deku. Preživjela je antraks i hladnu vodu.

Međutim, priče o povezanosti prehlade, s izlaskom napolje mokre kose, ipak su bapske. Ako vam je hladno i uz to imate mokru kosu, to neće prouzročiti prehladu, prenosi HowStuffWorks.

Prehladiti se nužno nećemo ni zbog izlaska bez jakne ili kaputa. Također, odlazak u krevet s mokrom kosom čak i u prostoriji gdje radi klima, neće prouzročiti prehladu.

Izdvojeni članak

Počela je sezona prehlada: Evo kako se sačuvati

Dvjestotinjak virusa su krivci

Negativci su u cijeloj ovoj temi virusi. Oni uzrokuju prehladu. Ima ih preko 200, a najčešći ‘krivac’ je rinovirus.

Tako da izlazak s mokrom kosom po hladnom vremenu, neće sam po sebi uzrokovati prehladu. No, hladno vrijeme može pogodovati da se prije virus zakvači za vas, i to ne zbog niske temperature, nego zbog vlage.

Znanstveno je dokazano da je zimski zrak manje vlažan od ljetnog pa se isušuje nosna sluznica i time omogućava lakši prolazak virusa. Unatoč tome, razlog češće prehlade u zimskom periodu su obitavanja u zatvorenim prostorima s većim brojem ljudi.

Ako je netko već prehlađen te ako su bliski kontakti, a svakako jesu u vrtićima, školama, fakultetima, preduvjeti za razboljevanje su stvoreni.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap