Pretraga

Hrvati među debljim nacijama svijeta

A- A+

Problem pretilosti osim estetskih ima i ozbiljnije posljedice, poput većeg rizika od srčanih oboljenja, općenitog smanjenja kvalitete života te većeg pritiska na mnogobrojne organe. U svakoj dobi je česta, ali je u pubertetu podjednako izražena u oba spola, a kasnije je nešto češća među ženama. Pretilost se ubraja u vodeće bolesti suvremene civilizacije, pa su tako sve češća nagađanja o tome koje nacije imaju veći problem s prekomjernom masom, a koje manji. Stanje kod Hrvata nije zabrinjavajuće, ali je uočljiv rast broja pretilih osoba.

www.livescience.com

Pretilost je jedna od vodećih bolesti našeg doba. Ona umanjuje kvalitetu života, ali često ima i ozbiljnije posljedice poput povećanog rizika od srčanog udara. U svakoj dobi ljudskog života je zastupljena. U pubertetu je primjerice jednako prisutna i među djevojkama i mladićima, dok je u kasnijim stadijima nešto češća kod žena. Iako vlada opće mnijenje da su Amerikanci u prosjeku najdeblja nacija, iznenađujući je podatak da su to Kuvajćani, piše Daily Mail. Hrvati su u gornjem domu, ali zasada situacija nije alarmantna.

Prosječni indeks tjelesne mase Kuvajćana je 29.5, a slijede ih Amerikanci s 28,8. Treće mjesto dijele Trinidad i Tobago i Argentina s 28,6. Dok su u Kuvajtu, SAD-u i Trinidadu i Tobagu žene u prosjeku za nekoliko jedinica tjelesne mase deblje, u Argentini snažniji spol ima veći problem s pretilošću. Visoko kotira i Meksiko, Egipat te Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Zanimljivo prva europska nacija po pretilosti je Grčka, koja zauzima trinaesto mjesto na svijetu, prema ovom istraživanju.

Izdvojeni članak

Kalkulator koji u trenutku rođenja predviđa pretilost

Hrvatska se isto smjestila u gornji dom nacija s težinskim problemom. Prosječni indeks tjelesne mase u Hrvatskoj je 26, a kod nas je također obrnuta slika od načelne. Tako muškarci imaju prosječan BMI indeks 26,6, a žene 25,3.

Očekivano su na posljednjim mjestima siromašne zemlje svijeta. Tako su Bangladeš i Eritreja na posljednjem mjestu, s prosječnim indeksom tjelesne mase 20,2, a nešto su ‘deblji’ , Etiopljani te stanovnici Šri Lanke.

Inače BMI indeks obuhvaća mjere tjelesne mase i visine. Računa se na način da se podijeli broj kilograma s kvadratom visine osobe. Normalan indeks tjelesne mase kreće se u rasponu od 18,5 do 25. Ako prelazi ovu brojku, računa se da postoji problem s gojaznošću.

Hrvati među debljim nacijama svijeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap