Pretraga

Hrvatska će se kandidirati za organizaciju školskih svjetskih prvenstava u futsalu i košarci

A- A+

Danas počinju finalne borbe za titule na Državnom prvenstvu Hrvatske za srednjoškolce. Već su održane završnice za osnovne škole na kojima je nastupio 1001 učenik iz 123 tima, odnosno iz 97 osnovnih škola. Ukupno oko 90 tisuća srednjoškolaca i osnovaca nastupilo je na školskim natjecanjima od prve runde, a 1907 ih je došlo u Poreč na borbu za medalje. Po 11. put se održava u ovakvom obliku Državno prvenstvo, a igrali su vrlo uspješno na njemu i Dario Šarić te Kristina Elez, u to doba Franić, rukometašica hrvatske reprezentacije te mađarskog Erdi VSE-a.

Borbe za titule na sportskom Državnom prvenstvu Hrvatske za srednjoškolce danas su počele. Već su održane završnice za osnovne škole na kojima je nastupio 1001 učenik iz 123 tima odnosno 97 osnovnih škola. Ukupno oko 90 tisuća srednjoškolaca i osnovaca natjecalo se na Državnom školskom prvenstvu od prve runde, a 1907 ih je došlo u Poreč na podjelu medalja. Po 11. put se održava u ovakvom obliku Državno prvenstvo, a igrali su vrlo uspješno na njemu i Dario Šarić te Kristina Elez djevojački Franić, rukometašica hrvatske reprezentacije te mađarskog Erdi VSE-a. O dosadašnjim iskustvima, planovima za budućnost te važnosti sporta u školama, rekao nam je nešto više glavni tajnik Hrvatskog školskog športskog saveza, Hrvoje Čustonja.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Prvi sportaši se okitili medaljama na Državnom prvenstvu

Više od 1000 sportskih natjecanja u tijeku školske godine

Dug je put koji učenici moraju proći kako bi se na kraju ovjenčali medaljama.

– Od rujna kada počinju natjecanja u kategorijama od prvog osnovne do četvrtog srednje održi se njih oko 1000 do finala. Veliki je to organizacijski zahvat, osobito jer se ništa ne želi prepustiti slučaju. Natjecanja sude profesionalni suci prvih i drugih liga iz seniorske kategorije, a i na druge detalje se jako pazi, naglašava Čustonja. Dodaje i da su bez i najmanjih izgreda prošle završnice u konkurenciji osnovnih škola, a uvjeren je da će tako biti i sa srednjima.

Naravno, ovako ogroman broj nadmetanja iziskuje i znatna novčana ulaganja. Isključivi financijer školskog sporta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Oko 900 sudionika nastupit će na finalima Državnih sportskih natjecanja

Planiraju se organizirati i Svjetska školska prvenstva u malom nogometu i košarci

Hrvatski školski športski savez osim državnih prvenstava organizirao je i Svjetsko školsko prvenstvo u rukometu prošle godine u Varaždinu.

– Imamo jako dobra iskustva iz Varaždina, pa se planiramo kandidirati i za organizaciju Svjetskog školskog prvenstva u malom nogometu 2016. godine, kao i Svjetskog u košarci 2017. godine. Sada slijedi samo odobrenje MZOS-a, a onda sučeljavanje s drugim kandidatima, govori glavni tajnik Hrvoje Čustonja.

Obzirom da je u Hrvatskoj samo ove godine sudjelovalo oko 90 tisuća u školskom sportu, malo se u medijima govori o tome.

– Završnica je dobro popraćena, ali izlučna natjecanja nisu baš najkvalitetnije. Mi nastojimo podići svijest u medijima o važnosti školskog sporta, koji ne stremi profesionalizmu, nego ima za cilj da se djeca bave sportom, zavole ga te eventualno na neki način ostanu u njemu, kao treneri suci, pa i gledatelji, objašnjava Čustonja.

Bez obzira što školska sportska natjecanja nemaju cilj stvoriti profesionalne sportaše, neki od njih prošli su kroz Državno prvenstvo. Primjerice Dario Šarić je sa svojom školom osvojio državno prvenstvo u košarci, a hrvatska rukometna reprezentativka Kristina Elez, djevojački Franić ne samo državno, nego i svjetsko školsko prvenstvo u rukometu.

Sve ekipe koje se natječu na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava možete pogledati na ovoj poveznici, a program natjecanja možete pronaći u vremenskoj tablici koja se nalazi ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap