Pretraga

Hrvatska dobiva osmo javno sveučilište

A- A+

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar jučer je u Slavonskom Brodu najavio kako će se u tom gradu osnovati osmo javno sveučilište u Hrvatskoj. Krenulo bi se s učiteljskim studijem te studijima strojarstva, menadžmenta i bilinogojstva, koji već postoje u ovom slavonskom gradu.

Foto: srednja.hr

Ministar Vedran Mornar je jučer gostovao u Slavonskom Brodu te najavio da će u tom gradu biti osnovano osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, prenosi Poslovni.hr. Krenulo bi se s programima koji već postoje u ovom gradu, odnosno učiteljskim studijem te studijima strojarstva, menadžmenta i bilinogojstva.

Izdvojeni članak

Zagrebačko Sveučilište srozalo se ispod 500 najboljih na svjetskoj rang listi

Treba se obratiti pozornost da se ne dupliraju studiji sa Zagrebom i Osijekom

Prema ministrovim riječima, proračunska ograničenja uvijek su prisutna, no ako mu se pristupi pametno te uz minimalne troškove, izgledi za uspjeh su dobri.

Nekoliko modela sveučilišta se razmatra.

– Osobno smatram kako bi princip integriranog sveučilišta bio najprihvatljiviji, jer ne bi iziskivao velike dodatne troškove, barem u početku. Osim toga, i baratanje resursima bilo bi puno jednostavnije nego u slučaju poluintegriranog ili dezintegriranog sveučilišta, rekao je Mornar, a javlja spomenuti izvor.

Ministar je dodao da su razlozi osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu opravdani te da ga Brodsko-posavska županija definitivno zaslužuje.

Kako smo već napomenuli u prethodnim paragrafima krenulo bi se s učiteljskim studijem te studijima strojarstva, menadžmenta i bilinogojstva koji već postoje u Brodu, a onda bi se trebala obratiti pozornost da ne dođe do dupliranja sa studijima koji već postoje na drugim sveučilištima, osobito onima u Zagrebu i Osijeku.

Vremenski okvir ovisit će o duljini izrade elaborata, ali s realizacijom projekta se kreće odmah.

Izdvojeni članak

Sjeverozapad Hrvatske dobiva sveučilište!

Gradonačelnik Slavonskog Broda očekuje veliki interes studenata iz BiH

– Brod ima velike potencijale s obzirom na geostrateški prometni položaj i prazninu između Zagreba i Osijeka kao sveučilišnih centara. Sve mu to daje za pravo da kao sedmi grad po veličini u Hrvatskoj dobije svoje sveučilište, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je također sudjelovao u razgovorima o osnivanju sveučilišta.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara naglasio je da potreba otvaranja sveučilišta u ovom gradu nije sporna te kako bi dolazak 5 000 studenata popunio tisuću soba.

– Naslonjeni smo na državu koja nije u Europskoj uniji i čiji bi studenti sigurno studirali u Slavonskom Brodu, jer jezične barijere nema, a dobili bi europsku diplomu, rekao je Duspara.

Gradonačelnik je dodao kako ga posebno veseli to što se cijeli posao oko osnivanja sveučilišta može odraditi relativno brzo.

Hrvatska dobiva osmo javno sveučilište
Share via
Copy link
Powered by Social Snap