Pretraga

Hrvatska glazbena unija poslala Vladi prosvjetno pismo oko događaja u KSET-u

A- A+

Nakon što je na sam Dan fakulteta FER-a prošli petak u Klub tamošnjih studenata upala policija i time prekinuli svirku benda Svemir, reakcije oko nemilog događaja u popularnom KSET-u ne jenjavaju. Tijekom temeljitog pretresa u kojemu je sudjelovalo na desetake članova policije, a pod izlikom da se radi o suradnji policije i porezne inspekcije, ustanovljeno je kako je u najvećem prekršaju bila osoba koja je posjedovala biljnu opojnu tvar. Prije nekoliko dana na cjelokupni slučaj reagirao je i zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, a danas je predsjedniku Vlade, ministru unutarnjih poslova i ministrici kulture HGU poslao prosvjetno pismo. 

Izdvojeni članak

Nakon FER-a, policija upala u KSET i to na sam Dan Fakulteta

Kako je naglašeno, Hrvatska glazbena unija koja broji preko 5.000 članova pismo želi upozoriti na nemile događaje koji su se dogodili u Klubu studenata elektrotehnike u petak u večernjim satima i time izraziti duboko nezadovoljstvo. Kako stoji u pismu namijenjenom Andreju Plenkoviću, Vlahi Orepiću i Nini Obuljen Koržinek, glazbena događanja nikako ne smiju postati poligon invazivne policijske intervencije. 

– Prostori održavanja kulturnih sadržaja mjesta su na kojima umjetnici predstavljaju plodove svog rada, sigurne zone umjetničkog djelovanja i, na kraju krajeva, mjesta koja stvaraju i održavaju društveni život naših građana. Ona nikako ne smiju postati mjesta straha, terora nad građanima i agresivnog nametanja reda jer za to, naprosto, nema nikakvog povoda. HGU podržava vladavinu zakona i reda, mjere kontrole i poštuje rad policijskih snaga, ali smatramo da ovaj incident u klubu KSET nikako ne spada među uobičajene načine na koje policija osigurava red i mir ili štiti svoje građane. Baš suprotno, širi se atmosfera straha i nesigurnosti u kojoj se svaki građanin može zapitati krše li se njegova građanska i ljudska prava, stoji u pismu.

Uz navedeno, članovi predsjedništva dodali su i kako mjesta kulturnih događanja, bilo poznata i etablirana kao što je KSET (sa svojih 40 godina djelovanja na sceni) ili mali, lokalni kulturni klubovi u manjim sredinama RH, ne smiju postati poligoni neopravdanih, neobjašnjivih i invazivnih policijskih intervencija. Poštujte našu slobodu i imajte povjerenja u svoje građane, kako bi građani vjerovali vama – samo uzajamno poštovanje i povjerenje može stvoriti atmosferu u kojoj cvatu građanske i kulturne slobode.  

Prosvjetno Pismo HGU by srednja.hr on Scribd

Hrvatska glazbena unija poslala Vladi prosvjetno pismo oko događaja u KSET-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap