Pretraga

Hrvatska ima svoje predstavnice na prvoj ikada Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke

A- A+

Ove je godine uspješno održana deseta Europska matematička olimpijada za djevojke, na kojoj su naše predstavnice ostvarile izvrsne rezultate – dvije su osvojile medalje. Po prvi se puta ove godine organizira Europska informatička olimpijada na kojoj sudjeluju samo djevojke, a Hrvatska će na tom natjecanju ima čak četiri predstavnice.

Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković|foto: Hrvatski savez informatičara

Iz Hrvatskog saveza informatičara stižu lijepe vijesti – Hrvatska će ima svoje predstavnice na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, natjecanju koje se ove godine organizira prvi puta.

– Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na nivou Europe pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a okupit će natjecateljice iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja, priopćeno je iz Hrvatskog saveza informatičara.

Izdvojeni članak

Kakav uspjeh: Maturantica iz Hrvatske osvojila medalju na jednom od najjačih međunarodnih natjecanja u kemiji

Natjecanje se održava do 19. lipnja i to online zbog epidemiološke situacije, a na natjecanju nastupaju četiri hrvatske predstavnice – Ema Borevković, Lina Krištić i Lara Semeš iz XV. gimnazije u Zagrebu te Martina Licul iz Gimnazije Pula. Svoj nastup na europskom natjecanju učenice su izborile na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici, Državnom natjecanju iz informatike i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi odnosno izbornim kvalifikacijama za EGOI.

– EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Python, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja, pojasnili su iz Hrvatskog saveza informatičara, koji je i organizirao ovaj nastup, kao i stručne pripreme, dok XV. gimnazija Zagreb pruža domaćinstvo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap