Pretraga

Hrvatska prije točno 21 godinu međunarodno priznata

A- A+

sasina.org

Izdvojeni članak

Hrvatska – zemlja znanja?

Danas je 21. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske. Ovo se smatra jednim od najvažnijih datuma u novijoj Hrvatskoj povijesti. Naime 15. siječnja 1992. godine 12 članica Europske unije priznalo je neovisnost Hrvatske.

Prije točno 21 godinu dogodilo se međunarodno priznanje Hrvatske. Tada je svih 12 članica Europske unije uspostavilo diplomatske odnose s Hrvatskom. Ključnu ulogu uz Vatikan u priznavanju imala je Njemačka.

Zbog ratnih sukoba 1992., a i u kasnijim godinama, Hrvatska je integrirala teritorij u međunarodno priznatim granicama tek 1998. Do tada je bilo sporenje oko Istočne Slavonije i Podunavlja.

Hrvatska je proglasila neovisnost već 25. lipnja 1991. godine, a istog dana je Slovenija proglasila otcijepljenje od Jugoslavije. Već idućeg dana, Hrvatska i Slovenija su se međusobno priznale.

Prva međunarodno priznata zemlja koja je priznala Hrvatsku bio je Island 19. prosinca 1991. godine. Istog je dana to učinila i Njemačka no uz odluku da njeno priznanje stupa na snagu 15. siječnja, zajedno s ostalim članicama Europske unije.

Sveta Stolica priznala je Hrvatsku dva dana prije zemalja Unije, iako je Vatikan priznanje najavio još 20. prosinca 1991.

No, nakon 15. siječnja, velikog dana hrvatske povijesti, zemlje koje su priznale njenu samostalnost brzo su se redale. Osim svih 12 zemalja Europske Unije, do kraja siječnja uslijedilo je priznanje još 44 zemlje s različitih kontinenata. Prva azijska zemlja koja je priznala Hrvatsku bila je Iran 15. ožujka 1992., a prva afrička Egipat, 16. travnja iste godine.

Hrvatska je 22. svibnja postala članicom Ujedinjenih naroda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap