Pretraga

Hrvatska se uključuje u projekt ‘e-Skills for Jobs 2014’ kojim se populariziraju ITC zanimanja

A- A+

Članovi ‘e-Skills for Jobs 2014’ predstavili su spomenutu inicijativu 12. prosinca u Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu, a njen cilj je popularizirati ICT zanimanja. Projekt financira Europska komisija te će se održavati tijekom cijele nadolazeće godine.

Foto: privatna arhiva

Hrvatska se priključila inicijativi ‘e-Skills for Jobs 2014 čiji je cilj popularizirati ITC zanimanje. S obzirom da u EU nedostaje 900 tisuća ICT stručnjaka, 12. prosinca u Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu predstavljen je spomenuti projekt koji će se održavati tijekom cijele 2014. godine, a isti financira Europska komisija.

Izdvojeni članak

Mladi inženjer iz Srbije postavlja bizarne Guinnessove rekorde


Poslodavci najviše tragaju za ITC-ovcima

Prema podacima MojPosao.net za 2013. godinu IT i telekomunikacije su treća najtraženija kategorija zanimanja od strane poslodavaca. Konkretno u kategoriji informacijskih tehnologija u prva tri kvartala 2013. godine bilježi se porast oglasa za ICT zanimanjima za čak 45 posto više u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, a među najtraženijim zanimanjima su programer, web dizajner i PHP programer .

Sve manji interes mladih za inženjerska zanimanja

Ovaj projekt Europske komisije direktno je potaknut najnovijim analitičkim procjenama oko zabrinjavajuće visokog nedostataka stručnjaka iz ITC područja koje je izazvano sve manjim interesom mladih za inženjerska zanimanja. 

Zajedno s inicijativom ‘Grand Coalition for Digital Jobs’, riječ je o jednoj od značajnijih aktivnosti potpredsjednice Europske komisije Neelie Kroes, kroz čak tri europska direktorata – DG Connect, DG Enterprise &Industry i DG Employment, SocialAffairsandInclusion.

– Digitalna zanimanja su dobar put ka rješavanju nezaposlenosti u Europi, pa i Hrvatskoj. ICT sektor nudi dobre mogućnosti zapošljivosti te je prilika za razvoj karijere mladih ljudi, a s druge strane Europi je bitno držati korak sa svijetom. Primjerice SAD i Kina su zemlje koje mnogo ulažu u razvoj ICT sektora. Kako bi se ICT sektor pokrenuo, neophodni su obrazovani ljudi i stoga je bitno motivirati i potaknuti ih da se educiraju u tom smjeru, izjavio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Hrvatska mora povećati zaposlenost u razvoju softvera

ICT sektor je u cijelom svijetu prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja i kao jedan od ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti.

Izdvojeni članak

Softver koji pretvara snove u muziku

– Inicijativa ‘e-Skills forJobs’ ključ je za otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. U zemlji s više od 358 tisuća nezaposlenih, inicijativa pruža mladim ljudima mogućnost upoznavanja i približavanja svijetu rada u jednoj od najpropulzivnijih industrija današnjice. ICT je područje koje iznova dokazuje kako može potaknuti i realizirati investicije, otvarati radna mjesta i stvarati nove vrijednosti i izvozne potencijale, rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatski predstavnik u Upravnom odboru ovog projekta.

Dodao je kako su ciljevi koje predstavnici ICT sektora i Vlade moraju jasno postaviti povećanje izvoza za dodatnih 50 posto i povećanje zaposlenosti u razvoju softvera to jest računalnog programiranja za 20 posto do kraja 2015. godine.

Izdvojeni članak

Pogledajte koja su najplaćenija zanimanja u metropoli

Unatoč krizi, potražnja za IT poslovima je velika

– Ovaj inicijativa je od iznimnog značaja, obzirom na činjenicu kako s jedne strane imamo veliku nezaposlenost mladih ljudi, a s druge nedostatak ICT stručnjaka. Vrlo je indikativno da usprkos tome što je Hrvatska već petu godinu u krizi, za IT poslovima postoji porast u potražnji. Zato ova inicijativa ima zadatak popularizirati ta zanimanja, ali i pomoći onima koji traže promjenu karijere u ICT smjeru, objasnio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra – Visoka škola za primijenjeno računarstvo te nacionalni kontakt za provedbu ove inicijative u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako se samo 10 posto mladih vidi u inženjerskim zanimanjima, što je prema Balenovu mišljenju izuzetno mala brojka i zato naglašava važnost poticanja interesa kao i ukazivanja na velike mogućnosti koje ICT sektor nudi.

Izdvojeni članak

Zanimanja koja su u Hrvatskoj najbolje i najlošije plaćena

Glavni partneri projekta su: Europska komisija, Hrvatska udruga poslodavaca, CISEx, MojPosao, Hrvatski zavod za zapošljavanje, paneuropska Udruga LeadingLearningPartners, MultiPlusCard, Udruga darovitih informatičara Rijeke, Visoko učilište Algebra – visoka škola za primijenjeno računarstvo, FER u Zagrebu, Microsoft i drugi.

Aktivnosti u sklopu projekta ‘e-Skills for Jobs’ održavat će se tijekom cijele 2014. godine te su organizatori ovom prilikom javno uputili poziv svim zainteresiranima da se u ulozi e-Skills partnera pridruže ovoj paneuropskoj inicijativi, kako bi zajedničkim djelovanjem jasnije ukazali na rastući problem nedostatka ICT stručnjaka, ali i digitalnih kompetencija među stanovništvom Republike Hrvatske i ostatka Europske Unije.

Hrvatska se uključuje u projekt ‘e-Skills for Jobs 2014’ kojim se populariziraju ITC zanimanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap