Pretraga

Hrvatska tek 65. na svijetu po jednakosti spolova u obrazovanju

A- A+

Prema ovogodišnjem izdanju istraživanja World Economic Foruma, Hrvatska je tek 65. zemlja na svijetu u jednakosti spolova u obrazovanju. Na ukupnoj ljestvici zauzeli smo tek nešto bolje 59. mjesto. Istraživanje mjeri razinu jednakosti spolova po kategorijama obrazovanja, političke uključenosti, zdravstvu i ekonomskoj participaciji.

izvor: Flickr

Izdvojeni članak

Pripadnice nježnijeg spola ljutite na lanac trgovina zbog anoreksičnih lutki u izlogu

Istraživanje ugledne ženevske neprofitne udruge donijelo je za Hrvatsku uistinu poražavajuće rezultate. Osim što smo 65.na svijetu po jednakosti u obrazovanju a 59. ukupno, niska mjesta zauzimamo i u ostalim kategorijama. 

Prema razini  jednakosti spolova u ekonomskoj participaciji i prilikama zauzimamo tek 70. mjesto, dok smo prema jednakosti u političkoj uključenosti 60. Nešto smo bolji što se tiče jednakosti u zdravstvu, ali 42. mjesto i dalje nije nešto čime bi se mogli pohvaliti.

Razina jednakosti u obrazovanju mjeri se usporedbom odnosa muškaraca i žena na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini obrazovanja te usporedbom razine pismenosti kod muškaraca i žena. 

Bolje od Hrvatske ocijenjene su susjedne Srbija i Slovenija, koja je zauzela izvrsno deveto mjesto. Četiri mjesta ispred nas zauzimaju Uganda, Mongolija, Botswana i Zimbabve. To ne znači da su te zemlje ‘raj za žene’ u usporedbi s Hrvatskom, već samo da je razina jednakosti viša. Ako su, primjerice, ekonomske slobode i razina pismenosti niski kod oba spola, zemlja će biti bolje ocijenjena od one, gdje određene slobode postoje, ali su neravnomjerno raspoređene. Tako je primjerice i Ruanda bolje ocijenjena od SAD-a. 

Najbolje su  rangirane skandinavske zemlje. Prvi na ljestvici je Island, a slijede ga Norveška, Finska i Švedska. Najgore ocijenjene zemlje su Jemen i Pakistan.

Copy link
Powered by Social Snap