Pretraga

Hrvatska treća najkorumpiranija zemlja svijeta

A- A+

Slovenija i Hrvatska su najkorumpiranije zemlje u Europi, a Kenija se u svjetskom poretku umiješala između Dežele koja je prva i nas na trećem mjestu. Zaključak je to novog istraživanja ugledne konzultantske tvrtke Ernst&Young, koju je prenio veliki broj europskih medija. Na pitanje je li mito uobičajena praksa u poslovanju, 96 posto ispitanika u Sloveniji je odgovorilo potvrdno, a u Hrvatskoj 90 posto. Korupcija je prema ovom istraživanju najmanje rasprostranjena u Švicarskoj, gdje svega 10 posto ispitanih smatra mito uobičajenom praksom u biznisu. Europski prosjek je 39 posto.

Slovenija, Kenija i Hrvatska su tri najkorumpiranije zemlje svijeta. Barem tako svjedoči nedavno provedeno istraživanje konzultantske tvrtke Ernst&Young. Na pitanje je li mito uobičajeno u poslovnoj praksi, čak 96 posto Slovenaca se izjasnilo potvrdno, Kenijaca 94, a Hrvata 90 posto. Europski prosjek je ‘niskih’ 39 posto.

Izdvojeni članak

Akademska zajednica u Zagrebu: Nepotizam, plagijati, diskriminacija i korupcija

Ukupno je u istraživanju ispitano više od tri tisuće direktora, članova uprave i nadzornih odbora te običnih zaposlenika tvrtki iz 36 zemalja. Od svih ispitanih 57 posto ih je priznalo da je korupcija raširena praksa u njihovim zemljama, dok je 26 posto navelo da je za ugovaranje posla potrebno dati mito.

Nakon Hrvatske u neslavnom poretku slijede Nigerija, Ukrajina, Grčka, Slovačka te Srbija, a osim Švicarske najmanje korupcije ima u skandinavskim zemljama Finskoj, Švedskoj te Norveškoj.

Treba na kraju dodati da su izvan europskog kontinenta sudjelovali samo ispitanici srednje Azije, Indije i afričkog kontinenta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap