Maturanti se žale da su diskriminirani cijenom ulaznica za Plitivička jezera

Prije nekoliko dana smo dobili pritužbu maturantice, koja je htjela za prvi maj zajedno s kolegama iz razreda otići na izlet na Plitivička jezera, ali se negativno iznenadila pogledom na cjenik. Naime, uvidjela je da razne skupine imaju popuste na ulaznice, uključujući i djecu od 7-18 godina te studente.

foto: pixabay

No, kada je riječ o maturantskoj generaciji učenika, većina njih ispada iz svih ‘kombinacija’ za popuste, obzirom da navršili 18 godina, a još očigledno nisu u pozicijii upisati studij. Da stvar bude gora, generacija završnog razreda srednje škole i na drugim je mjestima lišena povlastica.

– Srednjoškolka sam, to jest maturantica koja će ove godine polovicom 5.  navrsit 19. Jučer sam odlučila uzeti predah od učenja za maturu i za školu planiranjem izleta na Plitvička jezera oko prvog maja. Javila sam ekipi, ideja je prošla nakon čega je uslijedilo računanje troškova puta. Pogledala sam cjenik i kao što sam i očekivala, postoje popusti za studente, vjeverice, vanzemaljce, starce, ninja kornjače, ali zašto bi postojale povoljnije cijene ulaznica za srednjoškolce, i to ne za bilo koje srednjoškolce, već za nas koji smo napunili 18. htjeli mi to ili ne. 

Dakle zašto svugdje postoje cjenovne pogodnosti za baš sve druge skupine ljudi, ali eto po godinama, mi bijedni maturanti s oskudnim džeparcem tu ne spadamo. Postoji cjenovna kategorija za sve od 7-18, ali što mi to sada znači. Zašto se ta kategorija ne zove za osnovnoskolce i srednjškolce. Ljuti me to, jer eto razlika u cijeni ulaznice je u tom slučaju 50%, navedena skupina od 7-18 plaća 55 kuna u predsezoni, dok je to za odraslu osobu 110. Nikako nije fer jer studenti barem imaju neku mogućnost zarade različitim kraćim poslovima, dok nas srednioškolce svi bez imalo frke otkantaju. Banka nam održavanje žiro računa takoder naplaćuje normalnu svotu kad nam treba za najobičniji paypal, u muzejima također spadamo u kategoriju odraslih, studenti i svi mladi od 18 su ponovno ti s popustima. Sad je tako kako je i prihvaćam to jer ću i sama ovog ljeta upisati faks, ali vjerojatno negdje u ovoj zemljici postoji još netko s ovim problemom. Tako mi ispadamo nezainteresirani za putovanja, kulturu, kazališta, muzeje, ali zapravo smo samo u ovom periodu života negdje baš nigdje. 

P.S. zvala sam infocentar NP Plitvička jezera da bih dobila potvrdu da kao srednjoškolka s 18 spadam u skupinu odraslih. Čini se da ću na Plitvice tek na jesen, a još jedan prvi maj provesti uz roštilj, stoji u pismu razočarane maturantice (podaci poznati redakciji portala srednja.hr). 

Fotogalerija: 7 najbizarnijih prirodnih fenomena koji ostavljaju bez daha

Premda je maturantica navela da je već uputila upit info centru Plitvičkih jezera, o spornom smo pitanju i mi tražili očitovanje od predstavnika našeg najposjećenijeg nacionalnog parka. 

– Sukladno vašem upitu, pojašnjavamo kako kategorija posjetitelja “djeca 7-18 godina“ ciljano obuhvaća populaciju učenika osnovnih i srednjih škola, kao i propisani im cjenovni razred. Obzirom se grupe maturanata najavljuju, odnosno koriste pogodnosti navedene kategorije, poslovno i operativno nemamo običaj i potrebu provjeravati njihovu starosnu dob.

Nadalje, a sukladno navedenom, ulažemo maksimum mogućnosti i fleksibilnosti prema svim posjetiteljima, dok posebnu pažnju i toleranciju usmjeravamo prema onima najranjivijim – djeci.

Vođeni zakonskim razgraničenjem djece od odraslih osoba (punoljetnih osoba) propisana je navedena kategorija posjetitelja, odnosno u kontekstu prije navedenog ulažemo sva raspoloživa znanja i vještine, a na dobrobit svih dobnih skupina djece.

Koristimo ovu priliku a u pogledu činjenice kako je NP Plitvička jezera dio svojih rastućih godišnjih prihoda u 2016. godini uložio u programe koji unaprjeđuju kvalitetu života djece u Hrvatskoj, s naglaskom na podršku najmlađima i najranjivijima. Priključivši se rastućoj obitelji Čuvara djetinjstva, svojim primjerenim donacijama pomažemo da sva djeca u Hrvatskoj dobiju priliku odrasti u zdrave i sretne osobe, objašnjava nam glasnogovornik NP Plitivička jezera Ognjen Borčić.

Evo, izgleda da ipak ima nade da naša matruantica zajedno s kolegama prvi svibnja provede na Plitvicama, umjesto uz standardni roštilj u svome rodnom kraju.  

Odgovori