Ministarstvo donijelo odluku: Ovo je od Nove godine maksimalna cijena smještaja u domovima za učenike

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, potpisala je novu Odluku o utvrđivanju cijene usluga smještaja i prehrane u učeničkim domovima, koja na snagu stupa od 1. siječnja 2019. godine. Prema njoj, maksimalan iznos koji će roditelji učenika morati izdvajati iznosi 630 kuna mjesečno, isto kao i do sada.

Učenički dom ‘Hrvatski učiteljski konvikt’; Screenshot: YouTube, srednja.hr

Ukupna cijena smještaja i prehrane za učenike srednjih škola u učeničkom domu u 2019. godini iznosit će najviše do 1.260 kuna, odluka je to Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jedan učenički dom od iduće godine postaje potpuno besplatan

Prema njoj, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave osiguravaju sredstva za sufinanciranje potpore smještaja i prehrane učenika u domovima, temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjoj školi, i to u iznosu od 630 kuna mjesečno.

Razliku do ukupne cijene smještaja i prehrane, a najviše do 630 kuna mjesečno, osiguravaju roditelji, skrbnici ili centri za socijalnu skrb. To se utvrđuje ugovorom između korisnika i učeničkog doma. Važno je napomenuti kako je potpora za sufinanciranje smještaja i prehrane osigurana samo za učenike koji su hrvatski državljani i imaju stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

– Učenici koji su državljani bez stalnog prebivališta u Republici Hrvatskoj i strani državljani plaćaju ekonomsku cijenu smještaja i prehrane u učeničkom domu, osim ako to nije drugačije uređeno međudržavnim ugovorom, stoji u odluci koju potpisuje ministrica Divjak, a koju možete vidjeti u nastavku.

Odgovori