Na Dan žena predstavljamo jednu vrlo snažnu Hrvaticu: Oboljele od raka više niste same!

Ivana Kalogjera naša je hrabra kolegica specijalizirana za teme znanosti i obrazovanja, koja je nakon teške životne bitke s malignom bolešću, odlučila pokrenuti web stranicu Nismo same. Naime, dugogodišnja novinarka Večernjeg i Jutarnjeg lista te djelatnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, stava je da se nitko tko je preživio obračun s karcinomom ili se s tom teškom bolešću još uvijek hrva, ne smije osjećati usamljeno i zaboravljeno.

U raznim životnim situacijama Ivana Kalogjera/ Izvor fotografije: Facebook

Stranica nismosame.com pokrenuta je jučer, ne slučajno budući da je upravo na 7. ožujka 2015. Ivana Kalogjera završila u bolnici s dijagnozom duboke tromboze. Na kraju će se ispostaviti da je novinarki tijelo slalo signale da ima rak, no to nije shvatila, sve dok nije došla na redoviti rutinski pregled dojki. Stoga jedan od ciljeva stranice jest da se putem nje dijele znanja i iskustva o borbi sa zloćudnim bolestima te na taj način podigne svijest o nužnosti prevencije s jedne strane i pomogne onima koji su oboljeli s druge. 

'Da, upravo sam stavila svoju sliku u grudnjaku na Facebook. Zašto?'

Više nemam rak, ali moj strah nije izliječen

– Od trenutka kada mi je u svibnju 2015. bio dijagnosticiran rak dojke mučila me misao kako spojiti moje dugogodišnje novinarsko iskustvo, ono što ja jesam, jer novinarstvo je uvijek bila moja najveća ljubav, sa životnim iskustvom koje sam stekla liječeći se od raka, a što me je definitivno učinilo drugačijom. Šok, strah od smrti, operacija, kemoterapija, zračenje, gubitak kose, depresija, inat, prkos, nada…. Sve su to faze kroz koje sam prošla, kao i sve druge žene koje su se se morale suočiti s tim da boluju od maligne bolesti. Nijednoj od nas nije bilo lako. Trebalo je pronaći ogromnu unutarnju snagu za borbu s bolešću na koju nismo bile spremne. Jer, tko je spreman na to da će oboljeti od raka? I ma koliku imale podršku obitelji, djece, partnera, roditelja, prijatelja…sve znamo da je to borba u kojoj se žena često osjeća sama. Moji posljednji nalazi pokazuju da više nemam rak, ali to ne znači da je izliječen i moj strah, opisuje na stranici Nismo same svoja iskustva Ivana Kalogjera.

Prvo što je učinila kada joj je dijagnosticiran rak bila je potraga za savjetom na internetu, ali je pri tome uočila da nema nikakvo specijalizirano mjesto za razmjenu informacija nego svega nekoliko osobnih blogova.

– Tek se nekoliko žena odlučilo riječju boriti protiv bolesti vodeći svoj osobni blog. Njihova je priča vrijedna jer je bila iskrena, ali nedostajao je prostor u kojemu bi se takva iskustva mogla razmjenjivati, dijeliti i na osnovu njih crpiti snagu, govori dalje u ispovijesti Kalogjera. 

Stoga evo gotovo dvije godine poslije, kada se sama oslobodila zloćudne bolesti, nije odlučila povući se te svoja grozna iskustva sebično zadržati za sebe, nego ih podijeliti s drugima te putem stranice ostalim oboljelima pružiti mogućnost informiranja.            

Saznajte gdje u Hrvatskoj možete donirati kosu za teško oboljele

Uz saznanja o bolesti, pacijente će se upoznavati i s problemima praktičke prirode 

Dakle na Nismo same siteu oboljeli, ali i njihove obitelji, moći će pronaći informacije o novim metodama liječenja, načinu prehrane, fizičkih aktivnosti i ostaloga, što će blagotvorno djelovati na njihovo teško stanje.

Osobna iskustva oboljelih će pak uz određena saznanja, pružiti uvid i u to s kojim se praktičnim problemima onkološki pacijenti susreću u Hrvatskoj.     

Da ima prostora za napredak putem jednog ovakvog servisa, svjedoči nam podatak koji je iznesen upravo na stranici Nismo same.

– U medijima je ovih dana objavljeno da je Hrvatska zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visokog mortaliteta. Nije li već to jasan znak da su nam potrebne žurne promjene? A u njima moraju sudjelovati svi, od članova obitelji i prijatelja do društva u cjelini, naglašeno je na stranici.

Da je ideja Ivane Kalogjere već dobro prihvaćena, svjedoče i više od 2.500 pratitelja stranice na Facebooku, kao i interes brojnih medija za ovu ozbiljnu temu, koja se evo prigodno nametnula s danom, kada slavimo sve naše majke, sestre, tete, profesorice, prijateljice, djevojke i ostale pripadnice nježnijeg spola.  

Odgovori