Pretraga

Hrvatski maturant postao najbolji matematičar na svijetu

A- A+

Mislav Balunović ove godine završio je Gimnaziju Matija Mesić u Slavonskom Brodu, a zahvaljujući svom znanju iz matematike niže uspjeh za uspjehom i na svjetskoj razini. Zadnji od naslova kojima se okitio jest zlatna medalja na 55. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 3. do 13. srpnja u Cape Townu. No nije imao puno vremena za predah, jer je po završetku olimpijade otputovao u Tajvan na Međunarodnu informatičku olimpijadu.

Foto: privatna arhiva

Iz južnoafričkog Cape Towna donedavni učenik brodske Gimnazije Matije Mesića Mislav Balunović vratio se sa zlatnom medaljom oko vrata. Naime, od 3. do 13. srpnja sudjelovao je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi gdje se pokazao najboljim mladim matematičarem na svijetu.

U nastojanju da s nama podijeli svoje doživljaje, Balunović nam je rekao kako se po povratku iz Južne Afrike odmah spremio za Tajvan gdje trenutno sudjeluje do 20. srpnja na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi te da će nakon povratka kući imati više vremena.

Prije odlaska u Cape Town ovaj brodski matematičar nam je otkrio da očekuje što bolji rezultat te kako se nada da će ostvariti bolji plasman od prošlogodišnjeg trećeg mjesta. S ukupnim postotkom točno riješenih zadataka od 93.02, Mislav je pretekao prošlogodišnji rezultat na MMO-ju u Kolumbiji kada je broncu zaradio s 52,66 posto ispita.

Uz pobjedu Mislava Balunovića, još je nekoliko hrvatskih srednjoškolaca ostvarilo značajan uspjeh u Južnoj Africi. Daniel Paleka učenik je drugog razreda zadarske Gimnazija Franje Petrića koji je osvojio srebro. Medalju istog sjaja dobila je i maturantica
Vlatka Vazdar iz XV. gimnazije u Zagreb.

Maturant Erik Banek iz zagrebačke V. gimnazija okitio se, pak, broncom kao i prvašić Adrian Beker iz zagrebačke XV. gimnazija, dok je učenik drugog razreda zagrebačkog MIOC-a
Petar Orlić dobio pohvalu, piše Matematika.hr.

Hrvatski maturant postao najbolji matematičar na svijetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap