Pretraga

Hrvatski maturanti u zadnjih pet godina ne pokazuju veliki interes za STEM fakultete

A- A+

Agencija za znanost i visoko obrazovanje analizirala je posljednjih pet godina upise na studije, te su u sklopu projekta ‘eSkills for Jobs 2014.’ predstavili koliko hrvatski maturanti iskazuju interes za STEM fakultete. Rezultate analize na nedavno održanoj konferenciji na Visokom učilištu Algebra prezentirao je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice AZVO-a.

Foto: Srednja.hr / Andrea Barać

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje napravio je analizu prijava srednjoškolaca na visoka učilišta u Hrvatskoj od 2010. do 2014. otkad se prijave studija vrše putem Nacionalnog informacijskog sustava. Analiza je, između ostaloga, pokazala koliki interes naši maturanti iskazuju prema STEM fakultetima u posljednjih pet godina. Rezultate je na konferenciji nedavno održanoj na Visokom učilištu Algebra u sklopu projekta ‘eSkills for Jobs 2014.’ prezentirao pomoćnik ravnateljice AZVO-a Igor Drvodelić.

Izdvojeni članak

Maturanti i dalje idu linijom manjeg otpora: STEM izbjegavaju zbog lakšeg diplomiranja

Drastičan pad interesa za STEM studijima ove godine popravljen

– Od 2010. zabilježen je kontinuirani i drastičan pad interesa za STEM studije u Hrvatskoj. Moguće da je do toga došlo jer je FER uveo minimalan zbroj ocjena matematike i fizike sedam zbog čega se dogodilo da po prvi put FER nije popunio svoju upisnu kotu. Blagi porast zanimanja (rast od 20 posto) među maturantima, prvenstveno gimnazijalcima, zabilježen je tek 2014. godine, istaknuo je pomoćnik ravnateljice AZVO-a.

Rezultati analize pokazali su kako računarstvo upisuju najvećim brojem (40 do 60 posto) učenici strukovnih škola, a treba istaknuti i da je čak 68 posto strukovnjaka u posljednjih pet godina upisalo neki studij.

No na prioritetnim listama maturanata, zabilježeno je penjanje studija računarstva te poslovnih, matematičkih i informacijsko-komunikacijskih studija. Dok je 2010. neki od ICT studija u prosjeku bio na petom mjestu, godinu nakon na šestom, 2014. su se popravili na četvrto (3,8) mjesto.

Foto: Srednja.hr / Andrea Barać

Iz matematike niske ocjene, a u informatici iznimno uspješni

– Kad pogledamo ocjene učenika koji upisuju STEM fakultete, vidimo da su iz matematike vrlo niske, dok iz informatike imaju visoke ocjene, čak i više od ukupne ocjene. Pokazalo se da na interes za studije računarstva znatno utječe upisna kvota tih studija, stoga smanjenje kvota prati manji interes studenata i obrnuto, objašnjava Drvodelić.

No na smanjen interes učenika za STEM fakultete utječu i znanje matematike te strah od ‘teških’ fakulteta.

Drvodelić je istaknuo i činjenicu da se na, primjerice, računarstvo upisuje 87 posto muškaraca i samo 13 posto žena. Uzme li se u obzir to da od ukupnog broja studenata u Hrvatskoj čine žene (57) posto, jasno je kako se tehnički fakulteti i dalje percipiraju kao muške studije.

Ovakav trend interesa za studije računarstva, kako kaže Dario Sušanj koji je radio na projektu ‘eSkills for Jobs 2014.’, pokazuje da će hrvatski poslodavci u sljedećih nekoliko godina imati problema pri zapošljavanju IT profesionalaca. Naime, dostupna radna snaga neće moći zadovoljiti rastuću potražnju na burzi rada. – Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trebali bi nezaposlenim građanima pružiti mogućnost da se prekvalificiraju te ciljaju na IT sektor, zaključio je Sušanj.

Hrvatski maturanti u zadnjih pet godina ne pokazuju veliki interes za STEM fakultete
Share via
Copy link
Powered by Social Snap