Pretraga

Hrvatski olimpijci na najjačem matematičkom natjecanju ostvarili najbolji rezultat u povijesti

A- A+

Mladi hrvatski matematičari još su jednom dokazali svoj talent pa su na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se održala od 4. do 16. srpnja na Tajlandu, ostvarili povijesni uspjeh i za Hrvatsku osvojili 15. mjesto u konkurenciji 104 države.

foto: www.facebook.com | Matematička natjecanja

Adrian Beker iz XV. gimnazije Zagreb osvojio je zlatnu medalju s ostvarenih 29 bodova. Njegov školski kolega Petar Orlić je bio naš drugi najbolji predstavnik pa je zaslužio srebro, kao i Daniel Paleka iz Gimnazije Franje Petrića Zadar te Kristian Štefanec, maturant zagrebačkog MIOC-a. Ivan Lazarić iz  Gimnazije Pula domogao se bronce, a Lukas Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec ostao je bez medalje.

Izdvojeni članak

[Video] Hrvatski srednjoškolci na međunarodnom natjecanju pomeli konkurenciju

Kroz 12 dana natjecanja hrvatski su predstavnici u Tajlandu rješavali šest matematičkih problema. Najbolje su riješili četvrti zadatak, ali u trećem i posljednjem su ostvarili ukupno četiri boda pa su izgubili utrku za ulazak među deset najboljih srednjoškolskih matematičara na svijetu.

U borbi za vrh bilo je jako gusto. Prvo mjesto zauzeli su Amerikanci sa 185 bodova, a srednjoškolcima iz Kine nedostajalo je samo četiri boda. Treća je bila Korea sa 161 bod, dok je Hrvatska 15 mjesto zaslužila s ukupno 119 bodova.

Hrvatski olimpijci na najjačem matematičkom natjecanju ostvarili najbolji rezultat u povijesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap