Hrvatski profesori i učitelji nemaju pravo na proslavu Božića!

Ionako mizeran standard hrvatskih prosvjetara bit će dodatno narušen i to uoči božićno-novogodišnjih blagdana, kada troškovi svim građanima rastu. Naime iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stiglo je priopćenje kako će se ‘sredstva za naknadu troškova prijevoza zaposlenika na posao i s posla za mjesec prosinac 2013. godine odobriti u siječnju 2014.’ Osim što će ova mjera dodatno ugroziti koliko-toliko normalne novčane prilike potplaćenih profesora i učitelja, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske upozoravaju kako se ovime krši i zakon.

Mjere štednje još se jednom namjeravaju prelamati na leđima ionako socijalno osjetljivih skupina. Naime profesorima i učiteljima će u ovom mjesecu, kada predstoje božićno-novogodišnji praznici biti uskraćena naknada za prijevoz. Točnije, ona bi trebala biti isplaćena u siječnju. Veliki broj prosvjetara svakodnevno putuje, neki i po 150 kilometara te se pitaju kako će podmiriti putne troškove, u ovom vrlo novčano zahtjevnom mjesecu. Prethodno su već obaviješteni da neće dobiti božićnicu.

Jovanović za manje profesorske plaće upire prstom u školske računovođe

Osim što je nepopularna mjera je i protuzakonita

Međutim spomenuta mjera kojom MZOS, namjerava putne troškove za prosinac, profesorima podmiriti u siječnju, nije samo nepopularna i ponižavajuća, nego je i protuzakonita.

– Dužan sam Vas uputiti na članak 29. stavak 14. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama koji glasi: Naknada za troškove prijevoza isplaćuje se unaprijed i to najkasnije posljednjeg dana u mjesecu za idući mjesec.
U slučaju nepoštivanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama uputit ćemo sve oštećene zaposlenike na pokretanje tužbi za ostvarenje prava, stoji između ostalog u obraćanju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koje potpisuje predsjednik Branimir Mihalinec.

Plaće hrvatskih srednjoškolskih profesora među najmanjima u svijetu

Osim profesora ‘putnika’, odlukom MZOS-a oštećeni i drugi prosvjetari

Uz prolongiranje naknade putnih troškova nastavnom osoblju, u obavijesti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stoji da će ‘također i sredstva po osnovi tablica ‘Razlike plaća-zamjene’ i ‘Uvećanje osnovne plaće’ za mjesec studeni biti odobrena u siječnju 2014. godine.’ Međutim iz spomenutog sindikata poručuju kako je i ova mjera ilegalna.

– Dužan sam Vas upozoriti i kako je neisplata plaće ili dijela plaće kazneno djelo.
Pozivam Vas da žurno opozovete Vaš dopis i izvršite sve obveze prema zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu.

U suprotnom, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske podnijet će kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu protiv Vas zbog sumnje na izvršenje poticanja na počinjenje kaznenog dijela sukladno članku 37. Kaznenog zakona.
Upozoravam Vas kako je za kazneno djelo neisplate plaće predviđena zatvorska kazna do tri godine, stoji u obraćanju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ministru Jovanoviću, gleda ove mjere.

Odgovori