Pretraga

Hrvatski srednjoškolci obranili naslov najboljih matematičara srednje Europe

A- A+

Naši srednjoškolci nastavljaju nizati uspjehe na natjecanjima diljem svijeta. Hrvatska budućnost pokazala je vrhunsko znanje na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi. Ponovno su iza sebe ostavili olimpijce iz Poljske, Češke, Njemačke i Švicarske.

foto: Petar Bakić| s lijeva na desno – Patrik Papac, Petar Nizić – Nikolac, Luka Banović, Lukas Novak, Tadej Petar Tukara, Ivan Sinčić

Hrvatski olimpijci obranili su zlato s prošlogodišnjeg natjecanja. Ovaj puta naši su srednjoškolci ostvarili uvjerljiviju pobjedu nego li prošle, kada su od Poljske bili bolji samo za jedan bod.

Hrvati bolji od učenika iz Poljske, Njemačke i Švicarske

Poljaci su na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 22. do 27. kolovoza održala u Austriji, ponovno osvojili srebro, ali ovaj puta s tri boda manje od naših natjecatelja. Broncu je ovaj puta zaslužila Češka, dok je velika Njemačka dogurala tek do četvrtog mjesta.

U Austrijskom gradu Vöcklabrucku Hrvatsku su predstavljali učenici drugog razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci Luka Banović i Ivan Sinčić, Petar Nizić-Nikolac (2. razred) i Tadej Petar Tukara (2. razred) iz XV. gimnazije Zagreb, srednjoškolac Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu Lukas Novak (3. razred) te Patrik Papac (3. razred) iz Gimnazije Dubrovnik.

– Ponovo smo najbolji zbog intenzivnih priprema kroz cijelu godinu. Tu mislim na pripreme u MIOC-u te svaki tjedan na PMF-u, na MNM kampove (Ljetni i Zimski) i na Ljetne pripreme na FER-u. Mnogi bivši natjecatelji su nam mnogo pomogli kako bismo ostvarili ovaj rezultat.
Naravno, mnogo smo i sami radili kod kuće. Cijelo ljeto smo se vrlo intenzivno pripremali, ističe nadareni Petar Nizić-Nikolac.

Izdvojeni članak

Pokušajte riješiti zadatke s matematičke olimpijade u Hong Kongu

Svi natjecatelji osvojili medalju, a u ekipnom dijelu osvojili maksimalan broj bodova

U ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska je osvojila maksimalna 64 boda, a naši učenici odlični su bili i u pojedinačnoj konkurenciji. Veliki napredak u odnosu na prošlu godinu napravio je Dubrovčanin Patrik Papac, koji je s bodom manje od najboljeg pojedinačnog natjecatelja osvojio zlato i drugo mjesto.

Zlatnu medalju zaslužio je i Petar Nizić-Nikolac, naš jedini natjecatelj koji je prošle godine sudjelovao u povijesnom uspjehu hrvatskih olimpijaca na ovom natjecanju.

– Pojedinačno natjecanje se kao i ekipno sastoji od četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva, samo što na pojedinačnom natjecanju je po jedan zadatak iz svakog područja (njih četiri sveukupno), a na ekipnom po dva iz svakog područja (sveukupno njih osam). Svaki zadatak nosi osam bodova pa je na pojedinačnom moguće ostvariti 32 boda, odnosno na ekipnom ukupno 64, objasnio nam je Petar.

Lukas Novak s individualnog dijela natjecanja vraća se u Čakovec sa srebrom, dok su bronce osvojili Tadej Petar Tukara, Luka Banović i Ivan Sinčić. Hrvatsku reprezentaciju u Austriji vodili su Stipe Vidak i Petar Bakić.

Ako imate dovoljno hrabrosti, pokušajte riješiti zadatke sa 10. Srednjoeuropske matematičke olimpijade, objavljene na web stranici natjecanja:

Zadaci sa Srednjoeuropske Matematičke Olimpijade_ekipna konkurencija

Zadaci sa Srednjoeuropske Matematičke Olimpijade_individualna konkurencija

Share via
Copy link
Powered by Social Snap