Pretraga

Hrvatski studiji konačno su postali fakultet: Bivši ministar Barišić obnašat će dužnost dekana

A- A+

I to smo doživjeli. Hrvatski studiji, dosadašnji sveučilišni odjel Sveučilišta u Zagrebu, postali su fakultet. Dok se ne izabere novi dekan, obnašatelj dužnosti dekana bit će bivši ministar Pavo Barišić. Njega je devedesetih rektor Šunjić smijenio s pozicije zamjenika voditelja Studija, tvrdeći da ih je sa sadašnjim prorektorom Ante Čovićem pokušao privatizirati. Novoosnovani Fakultet hrvatskih studija, kako se ta institucija od sada zove, na svoj status čekao je više od dva desetljeća. Analizirali smo zašto se toliko čekalo da ova epska priča završi.

foto: srednja.hr

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je izglasao osnivanje Fakulteta hrvatskih studija, potvrdio nam je jedan od članova Senata.

Bivši ministar Pavo Barišić bit će vršitelj dužnosti dekana, dok delegacija, koja je danas također izglasana, ne izabere novog dekana.

Među ljudima koji će birati novog dekana nalazi se 34 zaposlenika i 6 studenata koje je predložio Studenstki zbor Hrvatskih studija, koji se sretnom viješću pohvalio i na Facebooku.


Time je završena saga oko statusa ove ustanove koja traje više od dva desetljeća. Priča je duga i zanimljiva pa krenimo redom.

Hrvatski studiji, kako piše na njihovim stranicama, ‘pokrenuti su 16. studenoga 1992., isprva samo kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva’.

Ubrzo je taj program preoblikovan u četverogodišnji, a pridodani su mu i studijski programi filozofije i religijske kulture Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, koji su mu bili sadržajno bliski.

Prva faza u ustrojavanju Hrvatskih studija, proces njihova znanstveno-nastavnog legitimiranja i sveučilišnog integriranja, navodi se u njihovoj povijesti, okončana je prihvaćanjem nastavnog plana i programa na sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu 28. rujna 1993.

U početku bijaše centar…

Dvije godine kasnije, 24 studenoga 1995. Upravno vijeće Sveučilišta donijelo je Pravilnik o ustroju i djelovanju Hrvatskih studija kojim su oni ustrojeni kao sveučilišni centar sa statusom podružnice Sveučilišta u Zagrebu.

Na toj su se pravnoj osnovi , navode, 16. siječnja 1996. Hrvatski studiji registrirali pri Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Sveučilište je prihvatilo još nekoliko studijskih programa, a nastavila se suradnja i s Filozofskim fakultetom Družbe Isusove, koji tada nije bio dio Sveučilišta. FFDI se obvezao na dugoročnu suradnju u izvođenju programa, a Hrvatski studiji su im zauzvrat dali da se njihovi nastavnici ‘uz očuvanje autonomije u imenovanju i opozivu svojih nastavnika, biraju u znanstveno-nastavna zvanja te djeluju i kao nastavnici Sveučilišta u Zagrebu, zaposleni na radnim mjestima na Hrvatskim studijima’.

Sadašnji v.d. dekana Pavo Barišić devedesetih je obnašao dužnost zamjenika voditelja Studija, dok je sadašnji prorektor Ante Čović bio voditelj. Tadašnji rektor Šunjić rekao nam je kako je smijenio Čovića i Barišića s njihovih tadašnjih funkcija jer su pokušali privatizirati Hrvatske studije.

Najbolje ocijenjeno učilište

A onda je došla 2015. i donijela rezultate reakreditacije prema kojoj su Hrvatski studiji bili najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj, koje je, uz pohvale, dobilo i pismo očekivanja zbog nejasnog profila i neriješenog pravnog statusa.

Već tada su svi očekivali da će Studiji postati fakultet, no uslijedilo je nešto neočekivano. Čak godinu dana i prije spomenute reakreditacije tadašnji ministar Vedran Mornar u pismu očekivanja piše kako je potrebno ‘razriješiti pitanje pravnog statusa i položaja Hrvatskih studija unutar Sveučilišta u Zagrebu’.

Kronologija događanja na Hrvatskim studijima | foto: Studenti govore; Facebook

No umjesto da se već tada krene prema transformaciji u fakultet, rektor Damir Boras 1. veljače 2016. donio je odluku kojom je onemogućeno napredovanje, zapošljavanje i razvijanje programa na Studijima.

‘Želimo biti fakultet’

Znanstveno-nastavno vijeće studija (svojevrstan pandan fakultetskom vijeću na drugim sastavnicama) odlučilo je 22. ožujka 2016. da Studije žele transformirati u fakultet.

Rektor im je uzvratio imenovanjem pročelnika. Iako je Znanstveno-nastavno vijeće dalo negativno mišljenje o imenovanju, a istraživanje mnijenja studenata pokazalo je kako je više od 70% studenata protiv imenovanja, Boras je 19. travnja ‘posjeo’ izvanrednog profesora kroatologije Maria Grčevića na mjesto voditelja Hrvatskih studija. Naime, iskoristio je pravo koje je imao po statutu.

‘Bit ćete odjel’

U igru tada ulaze i studenti. Oformljuje se inicijativa ‘Studenti govore’ koja u studenom Sveučilištu šalje otvoreno pismo u kojem kaže kako žele da njihovo učilište postane fakultet. O toj temi htjeli su govoriti i na Studijima, no pročelnik im je to zabranio pa su tribinu održali u Novinarskom domu.

Rektor je u prosincu došao na sastanak te obznanio da bi bilo najbolje da Hrvatski studiji postanu odjel. A tako je na kraju i bilo.

… i bi tako

Iako su studenti prosvjedom u siječnju 2018. poručili kako se protive odjelitizaciji Studija te ih simbolički sahranili, Senat je ipak odlučio da Studiji postanu Odjel.

Zbog toga je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podnio sudsku tužbu, tvrdeći da se transformacija HS-a iz centra u odjel protivi Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Zanimljivo je kako je u međuvremenu Filozofski fakultet Družbe Isusove ušao u sastav Sveučilišta (kao fakultet, ne odjel) te se razdvojio od Hrvatskih studija. Danas djeluje pod nazivom Fakultet filozofije i religijskih znanosti.

Ukinuli im filozofiju, zaposlili HSP-ovce

Senat je u ožujku ukinuo i studij filozofije na Hrvatskim studijima. Usvojena upisna kvota 0 odnosila se već na narednu  akademsku godinu 2017./2018., što de facto značilo da od te godine na HS-u studij filozofije više ne postoji. Odsjek za filozofiju Hrvatskih studija broji devet zaposlenika koji su trebali ostati bez posla po završetku studija posljednje generacije studenata na Odsjeku za filozofiju.

Studenti su zbog te odluke krenuli u blokadu. Studij filozofije na kraju je vraćen.

Hrvatski studiji u međuvremenu su postali i utočište za članove HSP-a Ante Starčević. Nakon dopredsjednice, zaposlen je i glasnogovornik te stranke.

Ministrica Blaženka Divjak javno je izrekla kako su Hrvatski studiji, kao Odjel, nezakonito ustrojen. Dvije i pol godine nije im željela dati dopusnicu za rad, da bi im, nakon pritisaka, odlučila dati i dozvolu za izvođenje studija demografije i hrvatskog iseljeništva.

‘Sad budite fakultet’

Hrvatski su Studiji sad najedanput postali i fakultet. Što o tome misli, pitali smo jednog studenta koji je svojevremeno sudjelovao u blokadi.

– Meni apsolutno ništa ne znači što su Hrvatski studiji postali fakultet jer su postali to na temelju protjerivanja svih profesora koji su imali nešto za reći i na ušutkavanju studenata koji su se borili protiv nepravde. Za mene su Hrvatski studiji bili fakultet do dana kada se dogodila ova nasilna transformacija, a danas su samo mjesto na kojem ću ja uzeti svoju diplomu i otići, kazao nam je student koji je želio ostati anoniman.

 

 

Hrvatski studiji konačno su postali fakultet: Bivši ministar Barišić obnašat će dužnost dekana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap