Pretraga

Hrvatski tinejdžer nagrađen od Googlea i Facebooka zbog pronalaska pogreški

A- A+

www.acmt.hr

Izdvojeni članak

Video: Zagrebačka ekipa razvila sjajnu igru za PC

Josip Franjković je 18 – godišnji student koji je u više navrata otkrio pogreške u sigurnosnim sustavima Google i Facebooka. Za to je osvojio i novčane nagrade u ukupnom iznosu 4274 dolara. Josip studira na Američkoj visokoj školi za menadžment i tehnologiju u Zagrebu, te planira s kolegama pokrenuti tvrtku koja će nuditi usluge izrade web stranica, provjeravanja i testiranja njihove sigurnosti, kao i otkrivanje pogrešaka u sustavima.

Josip Franjković student je koji je uspio otkriti pogreške u Googleovim sastavnicama, kao i na Facebooku, pa je za svoj angažman i novčano nagrađen. Ovaj 18 – godišnjak koji studira smjer Informacijske tehnologije na Američkoj školi za menadžment i tehnologiju u Zagrebu, zaradio je 4274 dolara prijavama bugova u sustavima. Cilj mu je se nakon završetka studija baviti održavanjem sigurnosnih sustava na web aplikacijama, a spreman je potražiti posao u inozemstvu, ako se u Hrvatskoj stanje ne promijeni u narednih par godina.

Razina sigurnosti je zabrinjavajuća

– Razina sigurnosnih sustava u Hrvatskoj je zabrinjavajuća. Dobio sam dojam da većina tvrtki u Hrvatskoj jako malo brine o sigurnosti svojih korisnika. Također, ima jako malo tvrtki koje se bave tim područjem interneta. Mene to smeta, jer ne želim da je moja šifra s neke stranice dostupna drugim ljudima, kao ni moji privatni podaci, rekao je Josip Franjković za vecernji.hr.

Google je pokrenuo Vulnerability Reward Program u studenom 2010. godine, u cilju povećanja zaštite korisničkih podataka na njihovim domenama google.com, youtube.com, blogger.com, orkut.com. Sličnu je inicjativu pokrenuo i Facebook sredinom 2011. godine, kroz program Facebook White Hat. Cilj ovih projekata je novčano nagrađivanje ljudi koji prijave pogreške u sigurnosnim sustavima, koje mogu ugroziti tajnost podataka korisnika ovih mrežnih programa. Osim novčanih nagrada, Google imena uspješnih pronalazača pogrešaka objavljuje na listi Hall of Fame.

Njegovo ime u Hall of Fame-u

Josip Franjković nagrađen je od obje tvrtke. Googleu je prijavio čak šest pogrešaka. Četiri su se ticale samog pretraživača Google, a dvije YouTubea. Facebooku je prijavio pogrešku na njihovoj domeni za investitore – investitor.fb.com, gdje je Josip uočavao podatke korisnika, koji ne bi smjeli biti javno dostupni. Nakon njegovog upozorenja, Facebook je uočio postojanje pogreške u njihovom catching sustavu.

Tako je Josip svojim angažmanom dospio na Googleovu Hall of Fame listu, te Facebook White Hat.

Hrvatski tinejdžer nagrađen od Googlea i Facebooka zbog pronalaska pogreški
Share via
Copy link
Powered by Social Snap