Pretraga

Hrvatski učenici pobijedili na međunarodnom debatnom turniru

A- A+

Hrvatska debatna reprezentacija ovaj je vikend osvojila International World Schools Debate Tournament Slovenia, jedan od najboljih svjetskih turnira u debati. Ovaj međunarodni turnir s najdužom europskom tradicijom među dosadašnjim pobjednicima broji ekipe iz SAD-a, Engleske i Južne Koreje, a od ove godine po prvi puta i Hrvatske.

Čak 120 učenika iz cijeloga svijeta sudjelovalo je na debatnom natjecanju International World Schools Debate Tournament Slovenia. Hrvatski učenici Marija Jarnjak, Hrvoje Kožić i Maja Roglić učenici zagrebačke II. i V. gimnazije završili turnir sa savršenim rezultatom, devet debata bez izgubljenog boda. Na turniru su nastupili u organizaciji Hrvatskog debatnog društva, a u finalu su odlukom sudaca jednoglasno pobijedili protivnike.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Svjetski prvak u debati: Zanemarujemo kritičko promišljanje gradiva

– Ostvareni su i zapaženi individualni rezultati naših učenika. Naime, među deset najboljih govornika plasirali su se Marija (2. mjesto) i Hrvoje (8. mjesto). Uz spomenute učenike, u uspješnom nastupu Hrvatske reprezentacije na ovom turniru sudjelovali su i učenici iz I., II., IV., V., VII., XV., XVI. te Klasične gimnazije. Kroz tri dana rasprave učenici su analizirali u kojem smjeru trebaju krenuti odnosi između SAD-a i Rusije, kako treba pristupiti stabilizaciji zemalja nakon revolucija, o pravima roditelja koji su počinili kaznena dijela te treba li zabraniti glazbu koja promiče nasilje, priopćuje Hrvatsko debatno društvo. 

A ako mislite da je ovo natjecanje jednostavno i da je pobjeda na njemu laka, razmislite još jednom.

 – Osim debatiranja na engleskom jeziku, poseban izazov za naše učenike predstavlja i činjenica da su sve ove teme potpuno odsutne iz njihovog regularnog obrazovanja te se za natjecanja pripremaju u svoje slobodno vrijeme. Debatni program Hrvatskog debatnog društva provodi se u više od stotinu osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske s ciljem razvoja kritičkog razmišljanja i demokratske kulture kod učenika. Uz desetke tisuća volonterskih sati koje u program ugrađuju nastavnici i studenti volonteri, rad hrvatske reprezentacije omogućuju donacije privatnih donatora te Grada Zagreba kojima se ovim putem zahvaljujemo, kažu iz Hrvatskog debatnog društva.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap