Pretraga

Hrvatski visokoobrazovni sustav nema kapacitet proizvesti dovoljan broj računalnih stručnjaka

A- A+

I dok mnoge grane gospodarstva u Hrvatskoj stagniraju ili nazaduju, jedna od rijetkih koja je u stalnom porastu je softverska industrija. Na jednoj strani imamo mnoštvo nezaposlenih u nizu djelatnosti, a u IT-u postaje problem pronaći dovoljan broj stručnjaka. Uz sadašnji rast u tom sektoru, potrebno je 2000 novih stručnjaka godišnje. Predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera Tomislav Pokrajčić smatra da ih hrvatski visokoobrazovni školski sustav nema kapacitet proizvesti toliko, pogotovo uz činjenicu da ih dio nakon školovanja odlazi na rad u inozemstvo.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Mnogi sektori u Hrvatskoj imaju previše djelatne snage, a premalo radnih mjesta, no potpuno suprotne okolnosti vladaju u softverskoj industriji. Naime, u toj je gospodarskoj grani problem kako pronaći dovoljan broj radnika.

Cijelom računalnom sektoru s porastom izvoza od 43 posto godišnje zatreba 2 000 novih stručnjaka, priopćeno je u RTL Direktu, no jesmo li ih sposobni toliko proizvesti.

– Hrvatski visokoobrazovni školski sustav nema kapacitet proizvodnje tolikog broja ljudi, pogotovo uzevši u obzir što jedan dio inženjera koji se školuje na fakultetima odlazi u inozemstvo, izjavio je u spomenutoj emisiji Tomislav Pokrajčić, predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Kada je riječ o brojkama softverske industrije u Hrvatskoj, treba reći da je unutar nje u 2013. radilo 9 700 ljudi, a lani 11 400.

Prihodi su u istom razdoblju porasli s 5,3 milijarde na 5,9 milijardi kuna. Prosječna je plaća računalnih inženjera oko 7 000 kuna, što mnoge nagna da vrhunac karijere dočekaju vani.

No i u deficitu IT stručnjaka, ipak je dosta ‘pametnih glavica’ i tomu pripadajućih ideja u Lijepoj našoj pa izdvajamo jedan od posljednjih primjera o kojem smo pisali. Naime, studentica Strojarstva Martina Grgić i student FER-a Filip Kovačić Popov odlučili su napraviti multifunkcionalnu igračku koja će kroz zabavu djeci razvijati mozak, a njezini korisnici će ju i sami moći nagrađivati.Više na ovoj poveznici.

Hrvatski visokoobrazovni sustav nema kapacitet proizvesti dovoljan broj računalnih stručnjaka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap