Pretraga

Hrvatski znanstvenici na listi najcitiranijih na svijetu: Jedan od njih ima i nagradu za maturante

A- A+

Na listi najcitiranijih znanstvenika svijeta, koju svake godine objavljuje tvrtka Clarivate, našao se i Marin Soljačič. Profesor prestižnog MIT-a našoj je javnosti poznat kao utemeljitelj Nagrade Soljačić. Svake godine nagrađuje maturanta koji je najbolje riješio fiziku i matematiku na državnoj maturi s visokim iznosom od 5.000 dolara.

marin soljačić

Marin Soljačić
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Kako piše Večernji list, tvrtka Clarivate i ove je godine objavila rang listu najcitiranijih znanstvenika na svijetu. Na prestižnoj listi preko šest tisuća istraživača iz više od šezdeset zemalja našlo se i nekoliko domaćih lica.

KAKO NASTAJE LISTA?

Radovi znanstvenika čija su imena objavljena na popisu moraju biti među jedan posto najcitiranijih u Web of Science, bazi koja je dio tvrtke Clarivate. Ova baza povlači podatke iz vodećih svjetskih časopisa iz svih područja znanosti, piše Večernji.

Maturantima je sigurno dobro poznat

Lista ne prepoznaje nacionalnost pa su novinari Večernjeg malo dublje zagrebali i pregledali tko se sve nalazi na tom rangiranju. Na listi se nalazi Marin Soljačić, profesor s prestižnog MIT-a, našoj javnosti poznatiji kao utemeljitelj Nagrade Soljačić. Soljačić svake godine maturantu koji je bez greške riješio fiziku i matematiku na državnoj maturi za nagradu daje 5.000 američkih dolara. Lista mu broji ukupno 24.296 citata, prema pisanju Večernjeg.

Poznati znanstvenik i profesor sa Sveučilišta Goethe iz Frankfurta Ivan Đikić, kako podcrtava Večernji, treću se godinu zaredom našao na ovoj listi. Đikićevi radovi su, prema toj listi, citirani ukupno 34.852 puta. Drugo poznato lice je profesor Igor Rudan sa Sveučilišta u Edinburghu, koji je već četvrti put uvršten na listu najcitiranijih svjetskih istraživača. Kod Rudana se lista referira na, piše Večernji list, 60.526 citata. Nalazi se tu i Ivica Letinić, koji u Njemačkoj ima tvrtku Biobyte Solutions. Četvrti se put nalazi na listi najcitiranijih svjetskih istraživača. Zora Modrušan, molekularna biologinja iz tvrtke Genentech, također je na toj listi kao i Vlado Perković, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta New South Wales u Sydneyu.

Najviše istraživača iz SAD-a

Na listi je među najcitiranije znanstvenika svijeta uvršten i Tomislav Rovis, kako Večernji ističe, rođeni Zagrepčanin koji je svoju istaknutu profesuru ostvario na Sveučilištu Colorado State. Najviše uvrštenih istraživača na listi dolazi upravo iz SAD-a, čiji istraživači čine 41,5 posto ukupnog broja navedenih.

Prema pisanju Večernjeg lista, to je ipak manje nego prijašnjih godina. SAD je prošle godine imao 44 posto. Najbolje sveučilište na svijetu, ako je gledati i ovaj kriterij, je i dalje Harvard, gdje radi čak 188 istraživača s ovog popisa.

Hrvatski znanstvenici na listi najcitiranijih na svijetu: Jedan od njih ima i nagradu za maturante
Share via
Copy link
Powered by Social Snap