Pretraga

Hrvatsko katoličko sveučilište poslalo poruku povodom rata u Ukrajini: ‘Molite za naše prijatelje’

A- A+

Poboljšanje situacije u Ukrajini još se ne nazire. Pokušaji evakuacije stranih studenata iz ratom zahvaćenih gradova su u tijeku, a neki su zapeli usred ratne zone. Danas smo doznali kako hrvatskih studenata na razmjeni u toj zemlji nema, a Hrvatsko katoličko sveučilište jučer se na službenoj Facebook stranici obratilo povodom pokrenutog sukoba između Rusije i Ukrajine. Oni su tim putem izrazili podršku prema ukrajinskim kolegama i pozvali na molitvu za mir u istočnoeuropskoj zemlji, dok su se u komentarima na objavu tome pridružili i drugi korisnici.

ukrajina vojska

Foto: Pixabay

Stanje u Ukrajini se i drugi dan ne smiruje. Vijesti o borbama na ulicama glavnog grada Kijeva sve zainteresirane drže u neizvjesnosti, a svako se ažuriranje prati budnim okom. Danas smo doznali kako u sklopu programa Erasmus+, koji je nudio odlazak u Ukrajinu studentima na razmjeni, hrvatskih studenata tamo ipak nema, no to je samo ono što se tiče podataka Agencije za mobilnost. Mogućnost da su neki studenti nekom drugom prilikom tamo je moguća, a najnovije vijesti koje stižu ukazuju na probleme s evakuacijom studenata drugih zemalja koji su tamo.

Indijski studenti primjerice, koji nisu bili u mogućnosti odmah kupiti avionske karte ili su im letovi odgođeni, primorani su skrivati se u tunelima podzemnih željeznica zajedno s ostali stanovništvom, prenosi Aljazeera.

Mnogi su se već prvog dana ovog sukoba pridružili porukama podrške ukrajinskom narodu, a isto je i učinilo Hrvatsko katoličko sveučilište. Na svojoj službenoj Facebook stranici pozvali su na molitvu za mir u ratom zahvaćenoj istočnoeuropskoj zemlji čiji gradovi trpe sustavne napade ruskih snaga, te za kolege s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta. Isto su zaželjeli profesorima, zaposlenicima koji tamo rade i njihovim obiteljima, a tome su se pridružili i drugi korisnici u komentarima s motivima za molitvu.

Podsjetimo, ovi događaji rezultat su agresivnih ruskih napada na ukrajinske gradove koji su počeli jučer, 24. veljače u ranu zoru. Stanovnicima Ukrajine savjetovano je da ostanu u kućama, a predsjednik Zelenski zatražio je od sposobnih civila da uzmu oružje u ruke i brane domovinu.

Copy link
Powered by Social Snap