Pretraga

Hrvatsko mjesto u kojem tvrtke zapošljavaju cijele razrede

A- A+

Hrvatska ima mnogo lica, a jedno od lijepih primjera leži u Humu na Sutli, koji se nalazi 50-ak kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Naime ovo malo mjesto s nešto preko pet tisuća stanovnika, gospodarsko je i demografsko čudo. Ima stopu nezaposlenosti oko dva posto, natalitet je visok, a tamošnje tvrtke zapošljavaju cijele razrede učenika. U vrtiću je na listi čekanja 60-ak djece! Evo kako Humljani uspijevaju prkositi, općem sivilu Hrvatske.

Screenshot: HTV

Da su sve hrvatske općine i približno razvijene poput Huma na Sutli, vjerojatno bi Nijemci ili Švicarci nama zavidjeli na uspješnom gospodarstvu. Naime ova mala općina na hrvatsko-slovenskoj granici, 50-ak kilometara sjeverozapadno od Zagreba, nezaposlenih gotovo i da nema, natalitet je veoma visok, a industrija cvate. Ekipa HTV-ove emisije Labirint napravila je priču o ovom gospodarsko-demografskom čudu, tako atipičnom za hrvatske prilike.

Izdvojeni članak

Evo kolike su plaće prema pojedinim zanimanjima u Hrvatskoj

Cijeli razred metalaca iz Krapine se zaposli godišnje

Ono na čemu Hum na Sutli bazira svoj ekonomski uspjeh je industrija. Malo je poznato da je svaka deseta boca u svijetu izašla iz humskog kalupa. Tvrtka OMCO, koja je u vlasništvu Belgijanaca, svake godine zaposli cijeli jedan razred metalaca iz Krapine.

Učenici spomenutog strukovnog smjera, od prvog razreda srednje odrađuju praksu u OMCO-u, a poslije mature, jednostavno ostaju, kao teorijski i praktično usavršen kadar.

Prosječna plaća u tvrtci je pet i pol tisuća kuna, a djelatnici dobiju i onu 13-tu.

Stabilno gospodarsko stanje uvjetuje i činjenicu da se mladi ljudi lakše odlučuju na formiranje obitelji. Naime natalitet je toliki u ovom mjestu, da je vrtić prekapacitiran, iako ima četiri velike skupine djece. Još 60-ak mališana je na listi čekanja.

Izdvojeni članak

Opsežno istraživanje otkrilo koji je najrazvijeniji grad u Hrvatskoj

Staklarska industrija ‘hrani’ Hum na Sutli već stoljeće i pol

Ono u čemu je također veličina Huma na Sutli je i podatak da osim što na teritoriju svoje općine gotovo da nemaju nezaposlenih, oni ‘daju kruh u ruke’ i mnogobrojnim stanovnicima brojnih okolnih mjesta, primjerice i spomenutoj Krapini te Đurmancu, Pregradi, Desniću i tako dalje.

Kako je mjesto u blizini slovensko-hrvatske granice, u Humu na sutli ni djelatnici iz Dežele nisu rijetkost.

Jedan od industrijskih divova je i tvornica stakla Veropack, koji su Nijemci osnovali još prije 154 godine, a danas je u rukama Švicaraca. Ovdje radi 607 ljudi, a u tri staklarske peći na 11 linija se godišnje proizvede 950 milijuna boca.

Čak 70 posto tih proizvoda se izveze, najviše u zemlje bivše Jugoslavije, dok su Talijani najzastupljeniji klijenti među zemljama Europske unije.

Hrvatsko mjesto u kojem tvrtke zapošljavaju cijele razrede
Share via
Copy link
Powered by Social Snap