Pretraga

Hvalevrijedna akcija: Srednjoškolci sudjelovali u najvećem europskom pošumljavanju požarišta

A- A+

Boranka je ekološka i izrazito korisna kampanja koju je 2018. godine pokrenuo Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama. Cilj je obnova požarima opustošene prirode, a akcija je pokrenula stotine tisuća ljudi, uključila više od 8.500 volontera, dok su edukativne aktivnosti održane u stotinjak vrtića i škola. Tako su i srednjoškolci iz Splita dobili priliku sudjelovati u jednoj od akcija.

Boranka

Foto: Filip Kovačević / Savez izviđača Hrvatske

Učenici i nastavnici splitske V. Gimnazije ‘Vladimir Nazor’, Prirodoslovne škole Split i Pomorske škole Split prošlog su vikenda imali priliku  sudjelovati u prvoj ovogodišnjoj akciji pošumljavanja na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita gdje nakon požara 2017. godine više nema šume. Riječ je o hrvatskoj i trenutno najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta, Boranki, koju već primjenjuju druge države.

Učenici se zabavili na svježem zraku

Ona se provodi već pet godina, a u ovoj, ukupnoj 30. akciji, sudjelovalo je 150 učenika te izviđača iz Odreda izviđača pomoraca ‘Spinut’, kao i drugi volonteri. Glavni su organizatori Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor koji pošumljavaju opožarena područja u okolici Splita, a uskoro i požarišta u okolici Trogira.

Do sada je na požarištima posađeno više od 100.00 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Zanimljivo je da se u ovakve programe sve češće uključuju i stranci, pa su tako na ovoj akciji sudjelovali i gosti iz Nizozemske.

Boranka

Foto: Filip Kovačević / Savez izviđača Hrvatske

Iz Saveza izviđača Hrvatske kazali su nam da mnogim učenicima ovo nije bila prva Boranka jer su već sudjelovali u akcijama i uvijek se rado vraćaju, a onima kojima je bio prvi put zabavili su se na svježem zraku i pritom učinili nešto korisno za prirodu i okoliš. Objasnili su da sadnja sadnica na dalmatinskim požarištima nije nimalo laka, ali uz timski rad i malo truda ni kopanje nije toliko teško.

– Šumari Hrvatskih šuma održali su učenicima kratku edukaciju i objasnili im što i kako se radi. Pohvalili su njihov trud i rekli da su bili vrlo uspješni te da su sadnice zasađene dobro i kvalitetno. U idućim akcijama ove će sadnice biti i zalijevane kako bi izdržale sušu, rekli su iz Saveza.

Izdvojeni članak

Ekolozi, gdje ste? Samo surfajući po internetu, možete pošumiti opustošena područja

Osigurana okrepa

Škole su u projekt uključene od početka Boranke, a sljedećeg će tjedna u akcijama sudjelovati i učenici Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira. Svake godine pridružuje im se sve više škola i drago im je što prepoznaju kvalitetu i korisnost programa za njihove učenike. Za sve volontere organiziran je besplatni prijevoz do lokacije pošumljavanja.

– Na lokaciji svima osiguramo dovoljan broj sadnica i drugog sadnog materijala, radne rukavice, alat za sadnju, stručnu pomoć i nadzor šumarskih stručnjaka, vodu za piće, sendviče, voće, pa čak i stolove te klupe za odmor i okrepu. Na svakoj akciji prisutni su i naši partneri iz Crvenog križa koji dežuraju za eventualni slučaj neke nezgode, naglasili su iz Saveza.

Boranka

Foto: Filip Kovačević / Savez izviđača Hrvatske

Osim akcije pošumljavanja, Savez izviđača Hrvatske u školama provodi brojne edukativne radionice, primarno ekološkog karaktera, i to u suradnji s institucijama Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskim šumama i Ravnateljstvom civilne zaštite.

– Tako provodimo edukacije o važnosti šuma, zaštiti okoliša, prevenciji požara i učincima klimatskih promjena. Akcije pošumljavanja izrazito su korisne za mlade jer teorijsko znanje naučeno u edukacijama mogu primijeniti i u praksi, u prirodi, zaključuju iz Saveza izviđača Hrvatske.

Boranka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap