Pretraga

Hvatanje prevaranata nije ‘džabe’: Jedno sveučilište odlučilo provjeru diplome naplatiti 150 kn

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo provjeru 90.000 diploma i svjedodžbi zaposlenih u sustavu obrazovanja, otkrivena je i četvrta lažna isprava. Kako se postupak provjere vjerodostojnosti diploma na dijelu fakulteta naplaćuje, velik broj ravnatelja škola zapitao se odakle im sredstva za tu svrhu. Nakon toga je Ministarstvo fakultetima odobrilo zapošljavanje jedne osobe na određeno vrijeme ili pokrivanje troškova prekovremenog rada onima koji ne naplaćuju provjeru diploma. Ipak, Sveučilište u Zadru u srijedu je donijelo i službenu odluku kako će provjera isprava naplaćivati.

Sveučilište u Zadru | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Kako je jučer otkrio Dnevnik NoveTV, otkrivena i četvrta lažna diploma nastavnika, a prva inozemna. Krivotvorena isprava izdana je na jednom tehničkom fakultetu u Srbiji. Nastavnik koji je lažirao diplomu radi u strukovnoj industrijskoj školi u kontinentalnom dijelu Hrvatske od 2012. godine.

– Za diplome koje su izdane izvan Republike Hrvatske provjera ide preko Ministarstva vanjskih poslova, koje onda ima svoje procedure kako se to provjerava. Ovdje smo dobili vrlo brzo odgovor od fakulteta. Čak i kada se diploma pregledala, još se nije niti provjerilo da se radi o diplomi koja nije vjerodostojna, kazala je ministrica Blaženka Divjak za NovuTV.

Tri osobe krivotvorile diplome i zaposlile se u školama: ‘Sve varalice dobit će otkaz’

Inače, pojedini fakulteti imaju u svom cjeniku usluga i stavku prema kojoj se provjera vjerodostojnosti diplome naplaćuje. Nakon naputka za provjeru diploma zaposlenika, ravnatelji su negodovali zbog novoga troška koji ih očekuje, a za koji sredstva u proračunu škole nisu predviđena.

Ministrica Divjak potom je kazala kako se s visokoškolskim ustanovama vode razgovori o pronalasku modela kojime se školama provjera diplome ipak ne bi naplaćivala. Tportal.hr piše da je tako Ministarstvo fakultetima odobrilo zapošljavanje jedne osobe na određeno vrijeme ili pokrivanje troškova prekovremenog rada ako provjeru isprava ne naplate. Zapošljavanje dodatne osobe za sada je prihvatio Filozofski fakultet u Zagrebu na kojemu su pronađene prve tri lažne diplome, dok su plaćanje prekovremenog rada prihvatili splitski Prirodoslovno-matematički i Filozofski fakultet.

No, Sveučilište u Zadru u srijedu je donijelo odluku prema kojoj će ipak vršiti naplatu provjere vjerodostojnosti diploma.

– Određuje se naknada za plaćanje postupka provjere vjerodostojnosti diploma/svjedodžbi/potvrda izdanih od strane Sveučilišta u Zadru ili njegovih pravnih prednika u visini od 150 kn po diplomi/svjedodžbi/potvrdi, stoji u odluci koju potpisuje rektorica Sveučilište u Zadru, Dijana Vican.

Hvatanje prevaranata nije ‘džabe’: Jedno sveučilište odlučilo provjeru diplome naplatiti 150 kn
Share via
Copy link
Powered by Social Snap