Pretraga

HZJZ izdao nove preporuke: Imaju pet savjeta kako očuvati mentalno zdravlje

A- A+

Brojna istraživanja pokazala kako su se, a na to sve češće upozoravaju i stručnjaci, da su pandemija COVID-a 19, kao i niz potresa u Hrvatskoj, nepovoljno odrazili na mentalno zdravlje mladih. Upravo ovoga tjedna, od 9. do 13. svibnja obilježava se Europski tjedan mentalnog zdravlja, a u sklopu njega Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je brošuru s pet jednostavnih aktivnosti koje mogu pozitivno udjecati na mentalno zdravlje.

Foto: Pexels

Tema mentalnog zdravlja posebice je došla u fokus u jeku pandemije, a nakon lockdowna, dok je u Hrvatskoj aktualizirana i nakon niza potresa. Istraživanja kažu kako su oba događaja nepovoljno utjecala na naše mentalno zdravlje, a stručnjaci se slažu da pitanje mentalnog zdravlja mora prestati biti stigma te da se s mladima treba razgovarati o tome kako donositi odluke, kako vjerovati sebi i svojim sposobnostima, kako se nositi s emocijama i rješavati probleme.

Tjedan mentalnog zdravlja

Prilika za to je i Europski tjedan mentalnog zdravlja, koji se obilježava od ovog ponedjeljka pa sve do 13. svibnja. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objavili su kako je tema ‘Progovori o mentalnom zdravlju’.

– Naša kampanja usmjerava se na promicanje korištenja pet svakodnevnih aktivnosti za održavanje mentalnog zdravlja. Izbor ovih pet aktivnosti utemeljen je na istraživanjima, a nudi raznolike načine za jačanje psihološke otpornosti, među kojima svatko može pronaći nešto što mu odgovara i čime je motiviran redovito se baviti. Glavna poruka kampanje jest da je ulaganje u mentalno zdravlje jednako važno kao i ulaganje u tjelesno zdravlje, te da je i jedno i drugo neodvojivi dio općeg zdravlja, priopćeno je iz HZJZ-a.

Ističu i da je cilj kampanje osobnim osvrtom na to kako nam određena aktivnost koristi u životu potaknuti druge da više promišljaju o ulaganju u vlastito mentalno zdravlje.

– Nastojimo osvijestiti kako nam ove jednostavne aktivnosti mogu pomoći kada smo pod stresom ili kada nam je teško te koliko su one važne i učinkovite za održavanje mentalnog, a time i općeg zdravlja, poručuju iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak

S radom počeo Odbor za mentalno zdravlje studenata: ‘Mi smo tu da vam pružimo ruku’

Pet savjeta za održavanje mentalnog zdravlja

U pet savjeta tako ulazi učenje novih stvari, jer stjecanje novih znanja i vještina može povećati samopouzdanje i biti jako zabavno. Jedan od savjeta je i povezivanje s drugima, jer podžavajući odnosi ‘mogu dovesti do veće sreće i isto tako pvećati samopozudanje.

– Uložite vrijeme u razvijanje odnosa s ljudima oko sebe, obitelji, prijateljima, kolegama, susjedima. Da biste poboljšali
svoje veze s drugima možete učiniti neke stvari već sada: javite se prijatelju s kojim se ne vidite često; uključite se u neko društvo ili klub; odvojite vrijeme za druženje sa svojom obitelji, savjetuje, među ostalim, HZJZ.

Jedan od savjeta HZJZ-a je i obratiti pažnju i odvojiti trenutak, primjerice, za uživanje u obroku, za vrijeme bez mobitela ili za šetnju u mjestima koja nas opuštaju.

– Svijest o svojoj okolini i iskustvima poboljšava samospoznaju i samorazumijevanje, koji doprinose poticanju pozitivnog mentalnog
zdravlja, navodi se u letku HZJZ-a.

U savjete još ulazi i aktivnost, većinom fizička, jer to može smanjiti stres, povećati energiju i ojačati imunološki sustav. Posljedni savjet je uzvratiti lijepe geste drugima, jer ‘pomaganje, dijeljenje i općenito ljubaznost prema drugima promiče osjećaj vlastite vrijednosti, može emocionalno ispunjavati, jača zajednicu i pomaže u održavanju pozitivnog stava’.

Letak o mentalnnom zdravlju HZJZ-a možete proučiti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

HZJZ izdao nove preporuke: Imaju pet savjeta kako očuvati mentalno zdravlje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap