Pretraga

HZJZ objavio kojim učenicima preporučuju cijepljenje: Jedan detalj u dokumentu je dosta zbunjujuć

A- A+

Na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u rubrici u kojoj inače objavljuju preporuke vezane uz koronavirus, objavljen je dokument pod nazivom ‘Dobrovoljno cijepljenje djece’. Nije riječ o uputi nego je u njemu tek navedeno kojim se skupinama djece preporučuje cijepljenje. Ipak, jedan dio dokumenta pomalo je zbunjujuć – kažu kako se ravnatelji škola za organizaciju dobrovoljnog cijepljenja trebaju javiti nadležnom školskom liječniku ili zavodu za javno zdravstvo. No, na naš upit o tome hoće li biti organiziranog dobrovoljnog cijepljenja učenika po školama iz HZJZ-a kažu kako se o tome tek razgovara.

Foto: Pixabay

Više puta na tjednoj bazi Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama objavljuje razne upute i preporuke vezane uz epidemiju koronavirusa. Posljednji u nizu objavljenih je dokument pod nazivom ‘Dobrovoljno cijepljenje djece’. O cijepljenju djece proteklih se tjedana dosta govorilo budući da je već sada značajan broj učenika zaražen ili u samoizolaciji, što uvelike utječe na organizaciju nastave. U Hrvatskoj se mogu cijepiti djeca starija od 12 godina, a prema podacima HZJZ-a do 26. rujna cijepljeno je 11.387 osoba mlađih od 18 godina.

Koje skupine djece bi se trebale cijepiti?

U dokumentu HZJZ-a s početka teksta navodi se kako su za djecu u dobi 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv COVID-19, ono Pfizerovo te Modernino. Dalje navode kako djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19, ali se zbog okupljanja i grupiranja tijekom školske godine povećava rizik za širenje bolesti.

Zatim su iz HZJZ-a u novom dokumentu nabrojali i skupine djece kojima se snažnije preporučuje cijepljenje. To su najprije djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19 te oni koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti
COVID-19. Cijepljenje se preporučuje i učenicima završnih razreda srednjih škola, učenicima određenih srednjih škola koji idu na praksu ili često imaju izvanučioničku nastavu te onima koji su smješteni u učeničke domove.

– Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina. Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti, naglašeno je u dokumentu HZJZ-a.

Drugi dio dokumenta odnosi se na organizaciju cijepljenja. U tom dijelu piše kako se za cijepljenje djece roditelji javljaju nadležnom školskom liječniku, dolaze na punkt za cijepljenje ili se javljaju liječniku obiteljske medicine.

Izdvojeni članak
vili Beroš

Beroš poslao apel lokalnim epidemiolozima: ‘Ne šaljite cijele razrede u izolaciju’

Cijepljenje mogu organizirati i ravnatelji, ali nije objašnjeno kako će to izgledati

I sada dolazimo do vrlo zbunjujuće točke ovog dokumenta – cijepljenje mogu organizirati i ravnatelji škola. Tu se tek vrlo šturo navodi kako se ravnatelji ‘svih srednjih škola, a posebno ravnatelji srednjih škola u kojima se
provode programi za koje je nužno omogućiti povećanu razinu sigurnosti od zaraze kao i ravnatelji učeničkih domova trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku odnosno zavodu za javno zdravstvo radi organizacije dobrovoljnog cijepljenja.’

To sa sobom povlači niz pitanja o tome kako bi izgledalo to cijepljenje koje organiziraju ravnatelji, a glavno je – hoće li se ono odvijati u školama ili bi pak sami ravnatelji trebali voditi učenike u ustanove školske medicine. Dokument HZJZ-a nije pružio odgovor na to pitanje, pa smo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo poslali konkretno pitanje: ‘Zbog čega su objavljene ove upute, hoće li dobrovoljno cijepljenje biti organiziranom u školama, jesu li se već neki ravnatelji javili za to?’. No, odgovor koji smo dobili bio je poprilično štur i tražene informacije zapravo nismo dobili.

– O tome se tek raspravlja – dobrovoljno cijepljenje nije obavezno, napisali su nam kratko iz HZJZ-a.

Osim mogućih nuspojava kod djece, na kraju samog dokumenta HZJZ naglašava i kako učenici cijepljenju pristupaju sami uz pisanu suglasnost roditelja/skrbnika, a ta suglasnost sastavni je dio objavljenog dokumenta. Punoljetni učenici cijepljenju mogu pristupiti sami, navode iz HZJZ-a.

Dokument HZJZ-a o cijepljenju učenika možete vidjeti u nastavku, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

HZJZ objavio kojim učenicima preporučuju cijepljenje: Jedan detalj u dokumentu je dosta zbunjujuć
Share via
Copy link
Powered by Social Snap