Pretraga

HZJZ objavio nove upute za škole: Tjelesni kao i prije epidemije, pazite s dezinficijensima

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je izmijenio upute i dodao nove preporuke za rad vrtića i škola. Tjelesni će se moći održavati kao i prije epidemije (doslovno tako piše), a iz Zavoda sada upozoravaju i na štetnost prečestog korištenja dezinficijensa. Iako je njihov ravnatelj Krunoslav Capak prije nekoliko dana najavio i nove upute za maturu, iz HZJZ-a kažu kako za to nema nikakve potrebe.

Foto: Alicja; Pixabay

Sva didaktička oprema i igračke može se koristi na otvoren i zatvorenom kao što je bilo uobičajeno prije epidemije, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo u novim uputama.

Da, upravo to piše u izmjenama uputa i novim preporukama HZJZ-a. Epidemiolozi smatraju da se čak i Tjelesni može odvijati kao i nekada.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Nove preporuke za fakultete: Divjak traži da imaju razumijevanja za studente koji su otkazali stanove

– Na nastavi TZK-a kao i u radu s djecom na otvorenom, didaktička oprema i igračke odnosno svi rekviziti mogu se također koristi uobičajeno kao prije epidemije. Kod povratka u ustanovu ruke se peru vodom i sapunom, stoji u preporukama.

Dodaju i kako se djecu može odvesti u šetnju, naravno uz to da po povratku ruke operu vodom i sapunom.

Da, vodom i sapunom. Iz Zavoda su, naime, čak upozorili da se dezinficijense ne treba koristi prečesto.

– Dezinficijense ne koriste djeca predškolske dobi, a niti djeca školske dobi ako imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens izaziva nelagodu kod djece. Također, upotrebu dezinficijensa kod djece školske dobi svakako treba ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu te se nikako ne treba primijeniti više od 2-3 puta dnevno, pišu epidemiolozi.

Roditelji mogu do garderobe, a djeca u vrtić mogu nositi i ruksak

Nove upute odnose se i na roditelje vrtićke djece, koja sad mogu sa sobom ponijeti i ruksak s opremom.

Izdvojeni članak

Izašli novi savjeti HZJZ-a: Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima temperature

Kada dovodi i odvodi dijete, roditelj, staratelj ili druga osoba u pratnji djeteta sada može ući u dječji vrtić i dovesti dijete do garderobe. Ipak, roditelji trebaju dezinfikcirati ruke na ulazu, održavati razmak od najmanje 1,5 m, a preporučuje im se i da nose masku.

Propisane su i upute za buduće prvašiće koji dolaze na testiranje za upis u školu. Svaki budući učenik mora imati svoju vlastitu olovku.

– Kod individualnog testiranja, dijete i jedan roditelj (jedna odrasla osoba) dolaze jedan po jedan prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Ako je to zbog nedostatka termina ili drugih objektivnih okolnosti neophodno, moguće je i grupno testiranje djece uz dosljedno pridržavanje distance od 1,5 m između svih osoba. No, kada je god moguće, prednost treba dati individualnom testiranju djeteta u odnosu na grupno testiranje, kako bi se izbjeglo grupiranje djece i roditelja u školi i izvan škole, preporučuje HZJZ.

PROUČITE UPUTE:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [93.77 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Neće biti novih uputa za maturu

Budući da je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, u utorak najavio nove preporuke za pisanje državne mature, pitali smo Zavod kada ih možemo očekivati. Oni pak kažu da ih neće ni raditi.

– Do sada nismo dobili niti jednu pritužbu na „stare“ preporuke niti ijednu zamolbu da se napišu nove te smo ipak, prema tim naznakama iz dosadašnje prakse, odlučili do daljnjega ostaviti preporuke koje već postoje, odgovorili su nam iz HZJZ-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap