Pretraga

HZJZ: Viziri ne mogu biti zamjena za maske u školama

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je izdao dokument s dodatnim pojašnjenjima u vezi nošenja maski u školama. Odgovarajući na pitanje pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, utvrdili su da viziri ne mogu generalno biti zamjena maskama, već samo u iznimnim slučajevima.

Foto: Alexandra Koch, Pixabay

– Korištenje vizira ne može se smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski u školama. Usprkos tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće, ističu iz HZJZ-a.

Iznimka za učenike s oštećenjem sluha

Iznimno, nastavnik masku treba zamijeniti vizirom kada je u učionici, odnosno razrednom odjelu prisutan učenik oštećenog sluha. To treba učiniti kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Ministar kaže kako bi u nekim školama mogli ukinuti obvezno nošenje maski

– U takovoj situaciji nastavak treba koristiti vizir umjesto maske kada je god u učionici ili prostoriji s učenikom oštećenog sluha te uvijek kada se obraća učeniku s oštećenim sluhom. Kod kretanja zajedničkim prostorijama, osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom, te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku. Ujedno škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike, stoji u pojašnjenjima HZJZ-a.

Kada je god moguće, opet ističu u dokumentu, nastavu treba organizirati na način da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici, što iznosi 1,5 metar za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i približno 2 metra u srednjoj školi, kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske. Dokument HZJZ-a možete pogledati ovdje.

U nekim školama maske neće biti obvezne?

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u subotu je izjavio kako će u nekim školama, sukladno epidemiološkoj situaciji, biti moguće ukinuti odluku o obveznom nošenju maski.

– Imamo pritisak grupacije ljudi, roditelja, koji se ne slažu s preporučenim mjerama. Određeni ljudi se ne slažu s nošenjem maski na nastavi, pa nalaze razne argumente, kazao je Fuchs.

Utvrdio je i da je odluka o nošenju maski u određenim situacijama utemeljena na preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

– Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske, izjavio je Fuchs i dodao da je napravljen fleksibilan model kako bi svi mogli sudjelovati tako da djeca čim više budu u školi na nastavi uživo.

HZJZ: Viziri ne mogu biti zamjena za maske u školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap