Pretraga

HZZ ‘iz objektivnih’ razloga u velikoj mjeri krši pravilo obrade zahtjeva za SOR

Posljednje što mladi žele nakon diplomiranja jest vratiti se u roditeljski dom. No, ponekad su primorani upravo na taj korak, a sve iz razloga jer ne mogu pronaći posao. Slamka spasa brojnim je takvim mladima mjera aktivne politike stručno osposobljavanje za rad. I tek što su se poveselili zbog uspješno obavljenog razgovora s poslodavcem, doživljavaju novo razočaranje – iako HZZ ima pravilo da im zahtjev za korištenjem mjere bude obrađen u roku od 50 dana, neki na rješenje istog čekaju već punih 5 mjeseci.

Foto: Srednja.hr

Nakon što je poslodavac koji potražuje osobu za stručno osposobljavanje odabrao kandidata za tu poziciju, podnosi Hrvatskom zavodu za zapošljavanje zahtjev za dodjelu potpora po mjerama aktivne politike zapošljavanja. Iako ne postoji zakonski rok u kojemu je HZZ dužan obraditi taj zahtjev, postoji pravilo koje je Zavod objavio javno.

Rok za obradu zahtjeva je 50 dana, a traje od datuma njegove predaje Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, stoji na stranicama HZZ-a.

To bi značilo da je nekome tko je zahtjev predao, primjerice, 2. svibnja 2016., isti morao biti obrađen najkasnije 24. lipnja 2016. godine. Međutim, vlastitog se pravila Zavod za zapošljavanje u ovom slučaju ne pridržava.

Zahtjev predao u travnju, a rješenje još uvijek nije poznato

Zaprimili smo u redakciju e-mail potencijalnog korisnika mjere stručno osposobljavanje. Nakon punih godinu dana traženja posla, Hrvoja je poslodavac primio na stručno osposobljavanje, a njegov je zahtjev HZZ-u predao još u travnju. Na žalost, isti još uvijek nije obrađen.

– Dok su nakon netom održanih izbora političarima puna usta pozivanja mladih da ostanu u Hrvatskoj i doprinesu njenom razvoju u isto vrijeme imamo situaciju da HZZ, primjerice, od travnja ove godine nije riješio predane zahtjeve za stručno osposobljavanje, iako im je zakonski rok 50 dana, što su u mom slučaju već trostruko probili, požalio nam se Hrvoje.

Dodaje kako je svjestan da mu je ova mjera jedina prilika za rad te ga je ovo odugovlačenje posebno razočaralo.

– Ukratko, dok ja nasušno čekam da mi se omogući kakav takav početak zaposlenja i prihodi, oni se bave snimanjem promotivnih spotova s Lanom Jurčević, a za nas kao nemaju novaca, kaže Hrvoje.

Na sličnu se situaciju na društvenim mrežama požalilo još nekoliko osoba.

– Ja sam zahtjev predala prije 23. svibnja i jučer su mi napisali da mi je zahtjev još u obradi, te da ću nakon obrade imati sve potrebne informacije, požalila se buduća polaznica SOR-a na Facebooku.

Prevelik broj zaprimljenih zahtjeva

Službeni upit smo poslali u Hrvatski zavod za zapošljavanje, pitajući ih zašto zahtjevi stariji od 50 dana još uvijek nisu obrađeni i zašto krše vlastito pravilo.

– Zbog objektivnih razloga, odnosno velikog broja zaprimljenih zahtjeva te novosti mjera aktivne politike zapošljavanja, rješavanje svih zahtjeva za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa se oduljilo te nažalost nisu svi riješeni u interno preporučenom roku od 50 dana, kazali su nam u Zavodu.

Tako će se, na žalost, svi oni koji čekaju rješenje zahtjeva morati strpjeti da poslodavac dobije ocjenu zahtjeva, da im HZZ dostavi ugovor na potpisivanje, a tek onda slijedi početak rada.

Na stranicama HZZ-a dostupna je informacija kako je u razdoblju između 18. kolovoza i 8.rujna ukupno 856 osoba uključeno u mjeru Stručno osposobljavanje za rad. Samo za usporedbu, mjesečni prosjek uključenih u mjeru 2015. godine iznosio je 1.550 osoba, dakle gotovo duplo više.

Broj uključenih u mjeru u razdoblju od 18.8. do 8.9. 2016.|Screenshot: HZZ