Pretraga

HZZ objavio oglas koji krši zakon: ‘Greška je nastala radi tehničkih poteškoća’

A- A+

Inicijativa ‘Mladi radnici i mlade radnice’ uočila je na stranici HZZ-a oglas za stručno osposobljavanje za rad kojim se potražuje polaznik mjere koji bi radio vikendima te praznikom. Izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja tim se oglasom direktno krši članak 8. u kojemu stoji kako korisnici stručnog osposobljavanja ne smiju raditi nedjeljom i blagdanima. HZZ je nakon našeg upita ispravio sporni oglas, a do pogreške je došlo, kažu, radi tehničkih poteškoća.

Foto: Srednja.hr

Izdvojeni članak

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

Nova pravila oko uvjeta i načina korištenja mjere stručno osposobljavanje za rad objavljena su pred tjedan dana. U skladu s tim, krajem veljače u sam su Zakonu o poticanju zapošljavanja uvedene neke izmjene, pa tako odnedavno u članku 8. tog Zakona stoji sljedeće:

– Osoba koja se stručno osposobljava za rad bez zasnivanja radnog odnosa ne može obavljati poslove u razdoblju između 22 sata uvečer i 6 sati ujutro te nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, piše u Zakonu. 

Hrvatski zavod za zapošljavanje voli se pozivati na ovaj Zakon, kada je u pitanju nemogućnost odlaska na bolovanje za vrijeme SOR-a. No, iz nekog razloga, prilikom objave oglasa Zakon su sami prekršili.
Naime, jedna je tvrtka u potražnji osobe koja je završila fakultet, a kod njih bi se stručno osposobljavala za zanimanje recepcionar. Takav oglas objavio je HZZ, a u opisu posla piše kako se radi u dvije smjene i to i vikendom i praznikom. Direktno je to kršenje Zakona o poticanju zapošljavanja, ali zaposlenik HZZ-a koji je postavljao oglas s time očito nije upoznat. 

Screenshot spornog oglasa na web stranici HZZ-a (za uvećanje: desni klik->pogledaj sliku)

Izdvojeni članak

Objašnjavamo tko i kako može koristiti mjere potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje

Pitanje zašto je HZZ objavio oglas koji nije u skladu sa Zakonom poslali smo u službu za odnose s javnošću, a nakon našeg upita sporne su stavke iz oglasa uklonjene. 

– Zahvaljujemo Vam na ukazanoj grešci do koje je došlo radi tehničkih poteškoća koje imamo ovih dana radi implementiranja novog aplikativnog modula za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja. Dio tehničkih poteškoća smo uspjeli riješiti do danas, a manji dio ćemo u najbržem roku otkloniti. Ujedno bismo željeli naglasiti kako je poslodavac dostavio obrazac prijave potrebe za radnikom u skladu sa Zakonom o poticanju zapošljavanja i provedenom uputom za korištenje stručnog osposobljavanja za rad, no zbog gore navedenih poteškoća prilikom unosa rasporeda radnog vremena došlo je do pogreške u odabiru kategorije. Navedenu pogrešku smo odmah nakon Vašeg javljanja korigirali te je sada oglas javno objavljen u skladu sa zakonom i provedbenim procedurama. 

Da bi se ovakve (tehničke) pogreške u budućnosti izbjegle, Zavodu za zapošljavanje, ali i željnima dodatnog informiranja, preporučujemo naš tekst o svim promjenama u mjeri stručnog osposobljavanja za rad, koji je dostupan na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap