Pretraga

HZZ odgovara: Kako saznati u kojoj je fazi ocjenjivanja vaš zahtjev za SOR?

A- A+

Iako unutar HZZ-a postoji dogovor da ocjenjivanje zahtjeva za korištenje mjere stručnog osposobljavanja ne bi trebalo trajati dulje od 50 dana, taj se rok u rijetkim slučajevima zaista poštuje. No kako potencijalni korisnici mjere mogu saznati u kojoj je fazi obrade njihov zahtjev? Načina je više, a koji su to, odgovara Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Foto: Srednja.hr

U svrhu stjecanja radnog iskustva, brojni mladi odlučuju se za korištenje mjere Stručno osposobljavanje za rad. I tek što se povesele nakon što ih poslodavac primi, kreće novi stres – hoće li im HZZ pozitivno ocijeniti zahtjev za korištenje SOR-a? Iako je rok za ocjenjivanje zahtjeva 50 dana, nerijetko se on premašuje. Kako mogu provjeriti u kojoj je fazi ocjenjivanje njihova zahtjeva te smiju li se u postupku ocjenjivanja javljati na druge oglase iste vrste, upitali smo HZZ.

Izdvojeni članak

HZZ ukinuo suludi uvjet za stjecanje prava na stručno osposobljavanje

Načini provjere statusa

Postoji više načina na koje budući korisnik mjere stručno osposobljavanje može provjeriti u kojoj je fazi ocjenjivanje njegova zahtjeva.

– Regionalni/područni uredi su u redovnom kontaktu s poslodavcem koji je podnositelj zahtjeva. Napominjemo da se predmeti rješavaju po datumu zaprimanja i sve dok nije donesena ocjena zahtjeva, to jest pozitivna ili negativna suglasnost, predmet je još u postupku rješavanja. Nakon obrade zahtjeva regionalni/područni ured obavještava poslodavca o njegovoj ocjeni te poslodavac kontaktira polaznika s daljnjim informacijama. Također, sve stranke u postupku mogu nam se obratiti putem svih komunikacijskih kanala HZZ-a (e-mail, info-telefon, službena Facebook stranica HZZ-a itd.) kako bi dobile informaciju o statusu zahtjeva, kažu nam iz Zavoda za zapošljavanje. 

Bitno je imati podatak o svom OIB te OIB tvrtke u kojoj ćete biti polaznik Stručnog osposobljavanja. S tim se podacima javljate u HZZ e-mailom [email protected], na službenu Facebook stranicu ili pak telefonski. Još jedan način provjere jest putem servisa e-Građani, a korisničko ime za korištenje te usluge možete zatražiti u nekoj od poslovnica FINA-e.

Izdvojeni članak

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

Možete se javljati na oglase iako imate otvoren zahtjev 

Sve više korisnika žali se na činjenicu kako predugo čeka ocjenu svoga zahtjeva. Iako si je HZZ odredio rok od 50 dana za taj postupak, brojni se žale kako njihov zahtjev stoji u ladicama Zavoda i po tri ili četiri mjeseca, o čemu smo i pisali u nekoliko navrata.

Takvi korisnici često se pitaju smiju li se, iako u postupku ocjenjivanja već imaju jedan zahtjev za SOR, i dalje javljati na oglase za korištenje mjere. 

– Ulazak u stručno osposobljavanje je dragovoljan te se osobe mogu i nakon što poslodavac podnese zahtjev za njihovim stručnim osposobljavanjem za rad javljati na druge natječaje za stručno osposobljavanje ili zasnivanje radnog odnosa. Ukoliko se odluče za drugog poslodavca, potrebno je obavijestiti prvog poslodavca da odustaju od stručnog osposobljavanja, kako bi mogao provesti postupak odustanka od zahtjeva, odgovaraju iz HZZ-a.

Copy link
Powered by Social Snap