Pretraga

I Preporod se pridružuje štrajku prosvjetara

A- A+

Sindikat Preporod pridružit će se ostalim sindikatima iz sektora obrazovanja u sutrašnjem štrajku, najavio je predsjednik Preporoda Željko Stipić te dodao kako očekuje da će štrajkati četiri do pet tisuća njihovih članova. Također, iz spomenutog sindikata ističu kako su vladajući nezakonito pokušali spriječiti štrajk, i to organiziravši sastanak mirenja nakon početka štrajka, što bi značilo da bi isti bio nelegalan za članove Preporoda.

patak.co.rs

Izdvojeni članak

Ministar Mornar poslao otvoreno pismo uoči sutrašnjeg štrajka

Nakon neuspješnog pokušaja mirenja s ministrom Mornarom, Sindikat zaposlenika u školstvu Preporod pridružit će se štrajku zaposlenika u obrazovnom sustavu zbog zaostajanja plaća. Najavio je to na današnjoj, četvrtak, konferenciji za novinare predsjednik sindikata Željko Stipić. Iz spomenutog sindikata štrajku bi se, prema Stipićevoj procjeni, trebalo pridružiti četiri do pet tisuća članova, od ukupno oko devet.

Nova taktika vladajućih

Inače, upravo je ‘mirenje’ bilo motiv sazivanja današnje konferencije. Naime, u Pravilniku o načinu izbora miritelja i provođenju postupka mirenja u kolektivnim radnim sporovima stoji da ‘nakon što je odluka o imenovanju miritelja u nastalom sporu dostavljena miritelju, miritelj saziva sastanak sa strankama u sporu isti dan kad mu je dostavljena odluka o imenovanju, a najkasnije sljedeći dan’.

Iz Preporoda ističu da je upravo mirenjem vlada pokušala minirati štrajk, što je, kako kažu, novina. Naime, kako je objasnio Stipić, Glavno je vijeće sindikata, nakon što se članstvo opredjelilo za štrajk, 18. rujna Gospodarsko socijalnom vijeću poslalo zahtjev za pokretanje postupka mirenja, što su dan prije učinila i preostala tri sindikata u obrazovnom sustavu, okupljeni pod imenom Vertikala obrazovanja. Tri dana kasnije, 21. rujna, Vlada imenuje resornog ministra Mornara za svog predstavnika u postupku. Ovdje dolazi do problema. Iako se sastanak trebao održati najkasnije 22. rujna, Preporod dobiva poziv da se mirenje održi 25. rujna, petak, u 16 sati. Dakle, u vrijeme kad je štrajk već počeo što bi značilo da je on, što se članova Preporoda tiče, nezakonit.

– Odluka da se sastanak održi 25. mogla je imati ozbiljne posljedice po sindikat i njegove članove. Naime, sukladno propisima koji reguliraju štrajk, završen postupak mirenja predstavlja pretpostavku organiziranja štrajka u skladu sa zakonom. Također, isti propisi predviđaju ozbiljne kazne, kako za organizatore, tako i za sudionike, ističu iz Preporoda.

Izdvojeni članak

Ravnatelji poručuju učenicima da u petak dođu u školu

Učitelji će biti na radnom mjestu, ali neće održavati nastavu

Ipak, skandal je izbjegnut te se sastanak održao danas, 22. rujna, u 14 sati, a, spomenuli smo već, pomirili se nisu. Što se samog štrajka tiče, sve počinje sutra u 8 sati ujutro, a Stipić napominje kako sudionici neće ostati doma, nego će se pojaviti na radnom mjestu, ali da neće neposredno raditi s učenicima.

S druge strane, ravnatelji, kao odgovorne osobe u školama, će pokušati organizirati nastavu s onim nastavnicima koji neće biti u štrajku.

Copy link
Powered by Social Snap