Pretraga

Iako je Bandićev pročelnik govorio da nisu potrebni, ‘tuneli’ do škola u centru Zagreba ipak se postavljaju

A- A+

Potres koji se dogodio prije dva tjedna dodatno je nakon onog u ožujku oštetio građevine u samom centru Zagreba. Iako na samim školama nema veće štete, put do njih nije siguran, smatra dio roditelja čija djeca pohađaju donjogradske škole. Pokrenuli su zato peticiju kojom traže postavljanje posebnih koridora na putu do škola. Iako je pročelnik ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić tvrdio da za tim nema potrebe, ‘tuneli’ do pojedinih škola ipak će se postaviti, potvrđeno je jučer.

Dimnjak nakon potresa u Zagrebu|Foto: Denis Gaščić

Dijelom peticije Siguran put do škole, koju su ovog vikenda pokrenuli roditelji učenika koji pohađaju donjogradske škole u Zagrebu, traži se postavljanje koridora do škola. Oni bi zaštitili učenike, djelatnike i druge građane koji se onuda kreću od dijelova zgrada za koje postoji opasnost od urušavanja nakon potresa.

Iz Grada prvo govorili da koridori nisu potrebni, pa se predomislili

Još u ponedjeljak je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu, Ivica Lovrić, tvrdio da su škole sigurne, a da za takvim koridorima, odnosno ‘tunelima’, nema potrebe.

– Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnosti, rekao je Lovrić u ponedjeljak.

No, već dan nakon, u Gradu su očito promijenili mišljenje. Sam ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, jučer je potvrdio da je bilo puno upita roditelja oko sigurnosti djece na putu do škola u centru Zagreba, te da će takvi ‘tuneli’ ipak biti postavljeni.

– U intenzivnim smo razgovorima s poglavarstvom grada Zagreba. Ako malo pogledate po gradu, vidjet ćete da su se radovi na uklanjanju određenih prijetećih dijelova fasada zgrada intenzivirali. Ono što sam ja danas dobio su uvjeravanja da će ti opasni dijelovi zgrada u centru grada biti sanirani. Tamo gdje to ne bude bilo do kraja moguće, riješit će s onim posebnim skelama koje stvaraju ‘tunel’ i ispod njih se može sigurno prolaziti, rekao je Fuchs na konferenciji za medije.

Izdvojeni članak
potres zagreb

Pokrenuta peticija u Zagrebu: ‘Brojni će učenici krenuti put škola i pritom biti životno ugroženi’

Nakon peticije roditelja gradi se i evakuacijski izlaz iz škole

I iz Osnovne škole Ivana Gundulića Zagreb, čiji su predstavnici roditelja inicirali peticiju, potvrđeno je da će se put do zagrebačkih škola osigurati na ovaj način.

– Održan je sastanak kojemu su nazočili pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, predsjednik gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik te predstavnica Vijeća roditelja naše škole Anica Tomić. Na sastanku je postignut dogovor oko osiguravanja puta do škole, i to na način da se s oštećenih zgrada uklone nestabilni dijelovi, a ispod zgrada s većim oštećenjima da se postave nadstrešnice, odnosno oplate kako bi se osigurao siguran prolaz pločnikom. Time je inicijativa Vijeća roditelja Siguran put do škole postigla ostvarenje jednog od nekoliko zadanih ciljeva. I druge su inicijative podržane, a jedna od njih koja se odnosi na izgradnju evakuacijskog izlaza, već je u postupku ostvarenja. Škola pozdravlja dogovor koji će pridonijeti mirnijem početku nastave, a svima sudionicima u rješavanju problema čestitke na dobrim inicijativama, suradljivosti i konstruktivnim rješenjima, stoji u objavi OŠ Ivana Gundulića koju potpisuje ravnatelj Zoran Čorkalo.

Iako je Bandićev pročelnik govorio da nisu potrebni, ‘tuneli’ do škola u centru Zagreba ipak se postavljaju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap