Pretraga

Ice Bucket Challenge prikupio je vrtoglavih 115 milijuna dolara: Evo na što je utrošen novac

A- A+

Prije 5 godina gotovo da nije bilo osobe, pogotovo među slavnima, koja se nije podvrgla Ice Bucket Challengeu. Izazov je to u kojem se polijevate hladnom vodom prilikom čega nominirate još tri osobe koje to moraju učiniti u naredna 24 sata. Zvuči blesavo, no u pozadini svega topla je ljudska priča o borbi protiv jedne od najtežih bolesti svih vremena – ALS-a. ALS uzrokuje odumiranje neurona koji kontroliraju većinu mišića u tijelu pa kako bolest napreduje tako, u samo nekoliko mjeseci ili godina, oboljeli postanu potpuno nepokretni, a sve vrlo često i brzo završi smrtnim ishodom. Ice Bucket Challenge kao izazov je osmislio Pete Frates kojemu je bolest dijagnosticiranja 2012. kao način podizanja svijesti o bolesti. To se na kraju pretvorilo u veliku humanitarnu priču iz koje se skupilo 115 miliijuna dolara za udrugue oboljelih od ALS-a.

Bill Gates u Ice Bucket Challengeu
Foto: Youtube Screenshot

Nakon što je prije pet godina postao viralnim hitom, Ice Bucket Challenge napravilo je 17 milijuna ljudi. Među njima i brojni slavni poput Taylor Swift, Chrisa Pratta, Billa Gatesa te Oprah Winfrey. Naizgled blesav je izazvo zapravo topla ljudska priča o humanitarnosti i borbi protiv jedne od najtežih bolesti – ALS-a, prenosi Index.

Skupljeno 115 milijuna dolara

Iako je isprva bila zamišljenja kao kazna za one koji ne žele donirati ALS udruzi, Pete Frantes Ice Bucket Challenge osmislio je i za podizanje svijesti o samoj bolesti. I tako je 2014. velik broj ljudi shvatio koliko je to bitna priča te se uključio u akciju.

I ne samo da izazovu milijuni nisu mogli odoljeti, već je velik broj njih donirao novac za udrugu oboljelih od ALS-a. Skupljeno je tako 115 milijuna dolara. U pet je godina udruga od prikupljenog novca utrošila više od 80 milijuna dolara na istraživanje s ciljem produljenja života osoba oboljelih od ALS-a. Ostatak je potrošen na hodalice te invalidska kolica koja su oboljelima pomagala sa svakodnevnim životom i kretanjem.

Kako ističe ALS udruga u priopćenju koje prenosi PR Newswire, Ice Bucket Challenge omogućio im je da izdvajanja za istraživanje bolesti povećaju za ukupno 187 posto na godišnjoj razini.

‘Ice Bucket Challenge dramatično je ubrzao borbu protiv ALS-a’

Iz ALS udruge ističu kako je, osim novčanog aspekta, ali i zahvaljujući njemu, istraživanje o smrtonosnoj bolesti nevjerojatno ubrzano.

– Pet godina nakon što je Ice Bucket Challenge ‘natopio’ svijet, tempo istraživanja izrazito je ubrzan, približavajući znanstvenike koji istražuju ALS više nego ikada do stvarnih otkrića u dijagnostici, liječenju i naposljetku izliječenju ove bolesti, rekao je Calaneet Balas, predsjednik udruge ALS.

O tome koliko je znanje o ALS-u u porastu, i to baš zahvaljujući viralnosti Ice Bucket Challengea, govori i direktor Centra za genominku neurodegenerativnih bolesti u New Yorku Hemali Phatnani te Sarah Parvanta iz RTI International.

– Otkad je ALS Ice Bucket Challenge postao viralan, znanstvenici koje financira Udruga kolektivno su povećali svoju znanstvenu produktivnost za 20 posto, mjereno godišnjim brojem objavljenih članaka u časopisima čiji je autor najmanje jedan stipendist, rekla je Sarah Parvanta.

Dodatno je istaknula kako očekuje se da će se taj broj povećati nakon što se svi objavljeni članci iz 2018. godine katalogiziraju u bibliografskim bazama podataka.

– Ice Bucket Challenge transformirao je polje genomike ALS-a. Izgradili smo jednu od najvećih baza podataka o sekvenciranju genoma ALS-a. Te smo resurse dijelili s partnerima širom svijeta, rekao je Phatnani.

Ice Bucket Challenge prikupio je vrtoglavih 115 milijuna dolara: Evo na što je utrošen novac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap