Pretraga

Ida je najbolja matematičarka u Hrvatskoj i jedno od najjačih sveučilišta svijeta pozvalo ju je na studij

A- A+

Sredinom siječnja održana je prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Ovo natjecanje odlučivalo je o tome koje će nas četiri učenice predstavljati na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Najbolja na domaćoj olimpijadi bila je maturantica Ida Kolmanić. I ovo nije prvi puta da su naši čitatelji imali prilike čuti za ovu varaždinsku izvrsnicu. Ida je, naime, na državnom natjecanju iz matematike sudjelovala čak sedam puta, triput je pobijedila, a već ima pozivnicu za studiranje na Cambridgeu, trećem najboljem sveučilištu svijeta prema Šangajskoj ljestvici za 2020.

Ida Kolmanić; privatna fotografija

– Voljela sam školu jer mi nije bila naporna i nisam posebno mnogo učila. Većinu vremena provodila sam igrajući se, kao i sva druga djeca, a u školi mi je oduvijek najdraži predmet bila matematika, započinje svoju priču Ida Kolmanić.

Ida je maturantica Prve gimnazije Varaždin, a nedavno je osvojila prvo mjesto na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Priča nam kako su joj još odmalena roditelji pozitivno govorili o matematici te ju poticali na bavljenje njome i prirodnim predmetima općenito.

– Matematika me posebno počela zanimati u 4. razredu osnovne škole kad sam krenula u varaždinski Centar izvrsnosti. Školska matematika nije bila previše izazovna, ali problemi koje smo rješavali u Centru su bili mnogo izazovniji, a time i zabavniji. S obzirom na to da sam voljela matematiku, odlučila sam se uključiti i na natjecanja u četvrtom razredu osnovne škole. Prvi veliki uspjeh ostvarila sam u 5. razredu kada sam po prvi puta postala državni prvak. Puno sam se pripremala, ali nisam očekivala da ću postići tako veliki uspjeh. To je bio fantastičan osjećaj koji me motivirao da se nastavim baviti matematikom, veli Ida.

Ima tri Oskara znanja

Izdvojeni članak

Lijepa priča za početak nove godine: U Hrvatskoj se organizira prva matematička olimpijada samo za djevojke

Dosad je sudjelovala na sedam državnih natjecanja iz matematike i ima tri Oskara znanja za prva mjesta upravo s tih natjecanja. U 2018. sudjelovala je i na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara (MYMC) u Rimu, gdje je zajedno s ostatkom hrvatskog tima osvojila broncu. Kaže, teško joj je izdvojiti najdraži rezultat s natjecanja, ali najupečatljivija joj je ostala prva nagrada s prvog državnog natjecanja na kojemu je sudjelovala, onom u Dubrovniku 2013. godine.

Idu se svakako može okarakterizirati kao svestranu osobu, budući da matematika nije jedino područje u kojemu se natjecala. Na državnu razinu, na koju se obično poziva dvadesetak najboljih u jednoj ili više generacija, ovisno o predmetu, plasirala se i iz fizike, informatike i logike. Čak tri puta sudjelovala je na ACSL-u (American Computer Science League) i svake se godine kao članica ekipe Prve gimnazije Varaždin plasirala u finale koje se održava u SAD-u.

– Osim što su natjecanja dobar motiv za proučavanje područja koja me zanimaju, na njima srećem ljude sličnih interesa, družim se, putujem i stječem nove prijatelje. Problemi s kojima se susrećem su zanimljivi i izazovni pa je njihovim rješavanjem moguće naučiti mnogo više nego na redovnoj nastavi. Osim toga, mislim da bi mi bilo dosadno baviti se samo školskim gradivom cijele godine, odgovara nam Varaždinka na pitanje odakle crpi motivaciju za sudjelovanje na svim tim natjecanjima.

Najbolja na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

Posljednje veliko matematičko natjecanje na kojem je sudjelovala bila je, već smo spomenuli u uvodu, prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Prvo mjesto osvojila je iako se za to natjecanje nije posebno puno pripremala, jer je matematika dio njene svakodnevice.

Izdvojeni članak

Poznato tko su najbolje matematičarke u državi: One će predstavljati Hrvatsku na Europskoj olimpijadi za djevojke

– Mislim da je ovo prvo mjesto rezultat višegodišnjeg rada i truda koji se uvijek u konačnici isplate. Osim što se za natjecanja mnogo pripremam sama, svake godine sudjelujem na različitim matematičkim radionicama i pohađam ljetni i zimski matematički kamp. Ove godine sam se pripremala i za intervju na Sveučilištu Cambridge od kojeg sam nedavno dobila ponudu za studij matematike, pa sam se tako susrela i s malo drugačijim područjima matematike, veli Ida.

Pobjedom na domaćoj olimpijadi Ida se kvalificirala na Europsku matematičku olimpijadu za djevojke, a najvažnije joj je to natjecanje iskoristiti kako bi unaprijedila svoje sposobnosti rješavanja teških problema iz natjecateljskih područja matematike – algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva.

– Nadam se da ću mnogo naučiti, dobro se zabaviti, a bilo bi lijepo kad bih se vratila s medaljom. Pripremat ću se uglavnom samostalno, uz konzultacije profesora zaduženih za međunarodna natjecanja. Predviđeno je i nekoliko dana zajedničkih priprema prije odlaska u Nizozemsku. Ove godine ću, kao i uvijek, sudjelovati na natjecanjima iz matematike, ali ću ipak većinu svog vremena potrošiti na pripremu za zadovoljavanje zahtjevnih uvjeta za upis na Cambridge, kaže Ida.

‘Ispada da je matematika ‘muška’ disciplina, a to nije tako’

Inače, europska matematička olimpijada za djevojke održava se od 2012. godine, a Hrvatska ove godine sudjeluje po prvi puta. Ida nam prepričava kako se radi se o ozbiljnom natjecanju, s vrlo kvalitetnim i zahtjevnim zadacima, slično kao i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Izdvojeni članak

Priča o Barbari, jedinoj djevojci koja će braniti hrvatske boje na najtežoj olimpijadi iz kemije

– Na EGMO-u osim gotovo svih europskih država, sudjeluju i države poput SAD-a, Australije, Kanade, Indije i mnogih drugih. Iako djevojke koje sudjeluju na međunarodnim natjecanjima ne postižu lošije rezultate od svojih muških kolega, činjenica je da nas se u STEM području natječe premalo. Ispada da je matematika ‘muška’ disciplina, a to nije tako. Upravo iz tih razloga smatram da je ovo natjecanje poželjno, kako bi se djevojke potaknulo da se u većem broju uključe u natjecateljsku matematiku. Iako mi je malo žao što se Hrvatska uključila tek sada, drago mi je da sam ipak dobila priliku sudjelovati i nadam se da će ovo natjecanje potaknuti i ostale djevojke da se više bave matematikom, odgovara nam na pitanje kakvog je stava o jednom ovakvom natjecanju samo za djevojke.

Obrazovni sustav daleko je više okrenut prosječnim učenicima nego darovitima

I ovu matematičku olimpijadu Ida će morati uskladiti s brojnim školskim obavezama, kojih je ove godine i više, budući da je maturant. Pitali smo Idu kako joj to polazi za rukom.

– Iako većinu vremena posvećujem pripremama za natjecanja, u školi se ipak dovoljno potrudim da na kraju školske godine imam skoro sve petice. Za natjecanja se kontinuirano pripremam cijele godine, a školske obaveze izvršavam kampanjski. Iako ih pokušavam izvršiti na vrijeme, to nije uvijek moguće. U sezoni natjecanja gotovo svi profesori su puni razumijevanja pa nekako uspijevam svoje pripreme uskladiti sa školom, otkriva naša sugovornica koja pak slobodno vrijeme najradije provodi s obitelji, gledajući serije i filmove i čitajući knjige.

Izdvojeni članak

Nije sve bilo crno: Sedam pozitivnih priča o mladima koje su obilježile prošlu godinu

Nerijetko se ističe kako hrvatski obrazovni sustav zanemaruje izvrsne učenike. Ida smatra kako podrška uspješnim i darovitim učenicima nije svugdje jednaka. Dodaje, voljela bi da im sustav pridaje malo veće značenje.

– U osnovnoj školi sam imala veliku podršku svog učitelja matematike koji je odvajao mnogo svog vremena na rad s takvim učenicima i na redovnoj i na dodatnoj nastavi. Uz njegovu podršku sam imala i podršku Centra izvrsnosti što je sve zajedno bilo jako, jako dobro. Spletom okolnosti, tijekom srednje škole promijenila sam tri profesora matematike i nisu me svi stigli ni dobro upoznati. Redovna i dodatna nastava nisu ni izdaleka dovoljne za pripremu za srednjoškolska natjecanja olimpijske, a čak ni državne razine, a dodatna nastava za učenike četvrtih razreda na mojoj se školi ni ne održava. Kako se mnogi učenici oslanjaju upravo na te oblike pripreme, mnogo njih ne uspije postići dobar rezultat na natjecanjima, pa gube volju i odustaju. Te nedostatke sustava djelomično nadomještaju Centri izvrsnosti i rad udruga poput Mladih nadarenih matematičara ‘Marin Getaldić’, ali oni nisu jednako prisutni u svim dijelovima Hrvatske. Općenito mi se čini da je sustav daleko više okrenut prosječnim učenicima nego onim uspješnim i darovitim i voljela bih da se to promijeni, kaže nam naša sugovornica.

Prije upada na faks – matura

Baš kao i pred desecima tisuća njenih vršnjaka, pred Idom su sada završni testovi u školi te ispiti državne mature. Iako je pozvana na Cambridge, kaže, sve karte su otvorene pa razmatra još neka sveučilišta u Britaniji, ali ne ‘otpada’ ni zagrebački PMF.

– Počinjem s pripremama za ispunjavanje uvjeta ponude Sveučilišta Cambridge koji obuhvaćaju izvrsne ocjene na državnoj maturi i na zahtjevnim STEP ispitima. Sigurno je da ću studirati matematiku, samo još nije 100% sigurno gdje. Osim Cambridge-a, razmatram još nekoliko britanskih sveučilišta tako da će to najvjerojatnije biti u Velikoj Britaniji iako je i Matematički odsjek PMF-a u Zagrebu također jedna od opcija. Moje buduće zanimanje bit će sigurno vezano uz STEM područje, a koje će to biti – ne znam, no vjerujem da će saznanja tijekom studija pridonijeti mojoj odluci, zaključuje ova varaždinska izvrsnica.

Ida je najbolja matematičarka u Hrvatskoj i jedno od najjačih sveučilišta svijeta pozvalo ju je na studij
Share via
Copy link
Powered by Social Snap