Pretraga

Idejni začetnik PhotoMatha: Zbog FER-a mi i jesmo toliko uspješni

A- A+

Udruga za darovitost ‘Dar’ u utorak je počela sa ciklusom besplatnih predavanja za darovite učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu projekta ‘Znanja i vještine za sve darovite’. U Medulićevoj 34 led je probio Damir Sabol, osnivač Iskona i idejni začetnik aplikacije PhotoMath, koja je prema broju skidanja čak dva puta na App Storeu prestigla Facebookov Messenger.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Idejni začetnik svjetski popularnog PhotoMatha Damir Sabol je na predavanju u organizaciji Udruge za darovitost ‘Dar’ učenicima osnovne i srednje škole predstavio svoj put do uspjeha te ih uveo u svijet aplikacija, tehnološkog poduzetništva i startupova.

U svom izlaganju znanje iz matematike i programiranja istaknuo je kao ključ uspjeha njegovih tvrtki i najnovije aplikacije PhotoMath te nam je priznao kako i FER ima velike zasluge, jer mogu stvarati kvalitetne proizvode zahvaljujući kvalitetnim inženjerima koji im dolaze s tog fakulteta.

Izdvojeni članak

U školama više od sedam tisuća darovite djece, a Hrvatska bez stipendija za ‘male genijalce’

Bez iskustva pokrenuo Iskon

Kao bivši student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Sabol je odmah po završetku studija odlučio pokrenuti vlastiti posao pa je osnovao Iskon, koji je nakon osam godina razvoja prodao za 100 milijuna kuna.

Trenutno u svojoj novoj tvrtki MicroBlink s kolegama razvija aplikaciju koju dnevno koristi 350 tisuća srednjoškolaca, roditelja i profesora, a između poslovnih obaveza odlučio je nadarene učenike naučiti nešto novo te im pomoći da se usmjere u životu.

Njegovo besplatno predavanje bilo je namijenjeno članovima ‘Udruge Dar’, ali i drugim darovitim učenicima koji žele proširiti svoje znanje i razviti vještine koje ne mogu steći kroz redovnu nastavu.

– Došao sam na ovo predavanje jer mi se činilo zanimljivo i drago mi je da sam se pojavio. Danas sam, između ostalog, naučio da treba biti kreativan i stalno pokušavati realizirati svoje ideje. Nisam još koristio aplikaciju PhotoMath, ali mislim da ću ju isprobati čim dođem doma, rekao nam je Karlo iz Elektrotehničke škole u Zagrebu, koji nakon što završi svoje obrazovanje želi otvoriti tvrtku u sektoru elektrotehnike ili računalstva.

Za uključivanje u softwersku revoluciju potrebno znanje i kreativnost

Sabol je kroz jednosatnu prezentaciju učenicima istaknuo da ideja bez realizacije ne vrijedi puno, ali i da je za uspjeh u tehnološkom poduzetništvu važno biti odličan u matematici, jeziku, komunikaciji i programiranju. Znanje je ključno, ali važno je biti strpljiv i ne trčati za novcem.

U razradi ideja važno je razmišljati kako se može nekome pomoći, a ako uspijemo stvoriti proizvod koji će olakšati život velikom broju ljudi zarada će doći sama od sebe.

Naglasio je i kako Hrvatska ima vrhunske programere, ali i da se naši proizvođači računalnih igara često žale da im nedostaje kreativnih i originalnih ljudi.

– Znanje je danas temelj osobnog i globalnog uspjeh. Mi smo upravo zbog znanja iz matematike postali izuzetno uspješni. I programiranje je nešto što osigurava dobru budućnost, međutim, to ništa ne ide bez kreative. Potrebna je kombinacija inženjerskih i matematičkih znanja, ali i kreativnih znanja da bi danas bili uspješni u toj digitalnoj ekonomiji. I tu se svatko mora naći i vjerujem da ima mjesta za sve koji su stvarno dobri u onome što rade, rekao nam je je izvršni director MicroBlinka i bivši student FER-a.

Izdvojeni članak

Studenti se aktivirali jer sustav nedovoljno podupire nadarenu djecu u manjim sredinama

Nove zaposlenike pronalaze među studentima s natjecanja u programiranju

Damir Sabol nam je objasnio da i Fakultet elektrotehnike i računarstva ima velike zasluge za uspjeh njegovih startupova. Osim što je i sam bez iskustva pokrenuo uspješnu tvrtku, današnji tehnički direktor Jurica Cerovec za Sabola je počeo raditi još kao student, a i dalje nove zaposlenike pronalaze među studentima koji sudjeluju na natjecanjima u programiranju.

– Imamo dobru suradnju i FER nam je osnovni izvor za inženjere u tvrtki. Stvarno, zbog FER-a mi i jesmo toliko uspješni, jer zaista imamo kvalitetne inženjere koji nam dolaze s tog fakulteta, izjavio je Sabol.

Novo predavanje u sklopu projekta ‘Znanja i vještine za sve darovite’ sljedeći tjedan će održati još jedan uspješni poduzetnik Hrvoje Prpić, suosnivač i bivši suvlasnik HGspota, a do tada u videu na dnu pogledajte cijeli nastup Damira Sabola pred učenicima osnovnih i srednjih škola.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap