Pretraga

Idući tjedan možete se besplatno i anonimno testirati na HIV, evo zašto je to izuzetno važno

A- A+

Idući tjedan obilježava se Europski tjedan testiranja na HIV, a provodit će se od 22. do 26. studenog u Zagrebu gdje će se svi koji žele moći besplatno i anonimno testirati na HIV. S obzirom da ova bolest može mirovati i do 10 godina do pojave prvih simptoma, nužno je provoditi preventivna testiranja kako bi se bolest što ranije otkrila.

Foto: Pexels

Cijeli idući tjedan, od 22. do 26. studenog u Zagrebu ćete se moći besplatno i anonimno testirati na HIV. Važna je to kampanja povodom Europskog tjedna testiranja na HIV, a povodom nadolazećeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Kako izgleda testiranje?

Brzim testom, za koji je potrebno par kapljica krvi iz prsta te se za nekoliko minuta saznaje je li osoba pozitivna ili negativna na HIV. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije je 99,8 posto.

– Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob, stoji na stranicama HZJZ-a.

Prije testiranja obavlja se kratki razgovor sa savjetnikom, a ukoliko je osoba pozitivna na HIV, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Izdvojeni članak

Porastao broj zaraženih HIV-om: Ove tri spolne bolesti ima najviše Hrvata

Zaražena osoba 10 godina može živjeti s virusom bez simptoma

– HIV je virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe, pojašnjavaju iz HZJZ-a.

Simpotomi HIV-a su: umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

– Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije, poručuju iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Uspješan obračun s neizliječivom bolesti: Dvojici pacijenata nestao HIV iz tijela nakon transplatacije

Kako se prenosi HIV?

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama poput krv, sjemene tekućine i vaginalnom iscjetku, a prenosi se spolnim odnosom i kontaktom sa zaraženom krvi.

Ova kampanja provodi se u sklopu u sklopu projekta Živjeti zdravo koji je proveo ljetnu javnozdravstvenu kampanju ove godine pod sloganom ‘Nema maženja bez paženja’. Tako prvih 50 osoba koje tijekom testiranja izgovore taj slogan dobiva poklon iznenađenja za ohrabrenje.

Evo gdje trebate doći

Stoga nemojte oklijevati i idući tjedan pravac u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na adresi Rockefellerova 12, dođite u prizemlje između 15 i 19 sati i testirajte se jer možda time spasite život sebi, ali i nekome drugome.

Foto: HZJZ

Idući tjedan možete se besplatno i anonimno testirati na HIV, evo zašto je to izuzetno važno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap