Pretraga

Idući tjedan u 81 školi petaši eksperimentalno pišu nacionalne ispite: Evo datuma i popisa škola

A- A+

Velika vijest je da će ove školske godine svi osmaši u Hrvatskoj pisati nacionalne ispite, ali je pomalo u zaborav otišlo da se istodobno nastavlja i eksperimentalna provedba za mlađe učenike. Već idućeg tjedna pisat će ih učenici petih razreda u 81 eksperimentalnoj školi.

Eksperimentalna provedba nacionalnih ispita prvi je puta održana prošle školske godine u 81 školi diljem Hrvatske, a ispite u tim školama pisali su učenici osmih razreda. Ove godine u ožujku nacionalne ispite piše svih 40 tisuća osmaša u Hrvatskoj, no istodobno se nastavlja i eksperimentalna provedba – već idućeg tjedna u njoj će sudjelovati učenici petih razreda u 81 reprezentativnoj školi s popisa koji možete vidjeti pri dnu ovoga teksta.

Kako su izvijestili iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), za učenike petih razreda tih škola provest će se tri ispita koji obuhvaćaju odgojno-obrazovne ishode i nastavne sadržaje Hrvatskoga jezika, Matematike i Prirode i društva zaključno sa završetkom 4. razreda. Riječ je o ispitima koji su isti za sve učenike u državi, dakle svi oni rješavat će iste zadatke.

Izdvojeni članak

Detalji nacionalnih ispita u 2023.: Neće se ocjenjivati, bodovi idu u bilješku, poznato i tko ih ispravlja

Prvi je na rasporedu Hrvatski jezik i on se polaže 10. listopada, a ukupno se piše 135 minuta, s time da prvi dio traje 75 minuta, a drugi 60 minuta. Dan kasnije petaši će pisati Matematiku, ispit koji traje 75 minuta, dok se 12. listopada piše Priroda i društvo, a ispit traje točno sat vremena. Iz NCVVO-a u obavijesti poručuju da se nacionalni ispiti provode se u matičnim školama, s početkom u 9.00 sati svakoga dana.

Podsjetimo, nacionalni ispiti ove će se školske godine provoditi zapravo triput. Dakle, osim što ih od 13. do 31. ožujka 2023. polažu svi osmaši u državi i od 10. do 12. listopada učenici petih razreda iz 81 eksperimentalne škole, od 6. do 10. ožujka polagat će ih i sadašnji učenici četvrtih razreda isto eksperimentalnim školama. Detalji provedbe nacionalnih ispita za sve osmaše već su poznati i možete ih doznati u članku na poveznici.

U nastavku se nalazi popis 81 škole u kojoj se nacionalni ispiti provode eksperimentalno možete vidjeti u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share via
Copy link
Powered by Social Snap