Pretraga

Igračke se mijenjaju: Tvorac Barbie najavio rodno neutralne lutke

A- A+

Mattel, tvrtka koja je između ostalog stvorila Barbie – najpoznatiju lutku, najavila je da će izbaciti novu liniju rodno neutralnih lutaka naziva Creatable World (Svijet koji je moguće stvoriti). Lutke podsjećaju na Barbie, ali ih razlikuje što su ustvari neobilježene – nemaju široka ili uska ramena, široke bokove i duge trepavice te djeca sama biraju kako će njihova lutka izgledati.

Screenshot YouTube

Proizvođači igara i igračaka su se počeli prilagođavati inkluzivnom svijetu u kojem se prihvaćaju različitosti. Tako je i Mattel, stara tvrtka čiji najpoznatiji proizvod je slavna lutka Barbie, sada najavio da će izbaciti prvu seriju lutaka koje će biti rodno neutralne.

Izdvojeni članak

Novo ruho popularne igre Monopoly: Žene u ovoj verziji zarađuju više od muškaraca

– Igračke su odraz kulture i budući da svijet sve više slavi pozitivan utjecaj inkluzivnosti, osjećali smo da je vrijeme za stvaranje linije za lutke bez naljepnica. Kroz istraživanje smo čuli da djeca ne žele da njihove igračke diktiraju rodne norme. Ova linija omogućuje svojoj djeci da se slobodno izraze, rekli su iz Mattela u izjavi za medije, a prenosi theguardian.com.

Na svojoj stranici ovako opisuju novu liniju:

– U našem svijetu, lutaka je beskonačno, baš kao i djece koja se igraju s njima. Predstavljamo Creatable World™, liniju lutaka dizajniranu da bi etikete ostavili vani i pozvali sve unutra – pružajući djeci slobodu da stvore svoje vlastite prilagodljive karaktere uvijek iznova.

Lutke dolaze poptuno “prazne”, bez karakteristika, pa djeca sama mogu birati hoće li njihova lutka imati dugu ili kratku suknju, hoće li nositi suknju ili hlače

Kritike na ovu, pa i druge promjene u svijetu igara i igračaka, odnose se uglavnom na optuživanje kompanija da ovako samo pokušavaju povećati svoj profit, a ne, kako to žele prikazati, učiniti svijet boljim mjestom i u igru uključiti baš sve.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap