Pretraga

Imamo kviz o govoru mržnje koji biste zaista svi trebali riješiti

A- A+

Često se susrećemo s govorom mržnje, no koliko nas zapravo zna što je točno? Kako ga definirati, po kojim kriterijima i na koje se načine širi? Koliko nas uopće zna prepoznati očiti govor mržnje? Saznajte u kvizu koji smo za vas pripremili.

poruka "dijelite ljubav, a ne mržnju"

Foto: Unsplash; Dan Edge

U dobu društvenih mreža, interneta i mogućnosti da svaki anonimni pojedinac postane masovni komunikator, govor mržnje toliko je česta pojava da ste se s njime sigurno morali susresti. No, koliko vas uopće zna što je govor mržnje? Kako je definiran zakonom? Kako ga prepoznati? E, tu nastupamo mi.

Tri skupine pitanja

U našem sustavu Kvizovi kreirali smo kratki kviz o govoru mržnje. Pitanja koja vam postavljamo podijelili smo u tri kategorije. U jednoj vam nudimo primjere četiriju problematičnih tvrdnji upućene različitim skupinama ljudi. Od četiri ponuđene tvrdnje, iako su sve problematične, podrugljive i/ili uvredljive, samo je jedna očiti govor mržnje. Mi smo, s obzirom na geografski, socijalni i kulturni kontekst, odabrali pet skupina na koje se te tvrdnje odnose – žene, LGBTIQ+ zajednicu, muslimane, Srbe i Židove.

Druga skupina pitanja tiče se zakonske regulacije govora mržnje, odnosno poticanja na nasilje i mržju unutar zakonodavnog okvira Republike Hrvatske.
4

U zadnjoj skupini pitanja naići ćete na definiciju govora mržnje, kriterije prema kojima se klasificira kao i pitanje o sredstvu širenja govora mržnje.

Objašnjenje točnog odgovora

U prvoj skupini pitanja, ponovimo, dobit ćete četiri problematične tvrdnje. Sve su izrazito uvredljive, podrugljive i/ili sadrže negativne predrasude i stereotipe o određenim skupinama ljudi. No, samo je jedna tvrdnja očiti govor mržnje, i tu tvrdnju ćete morati prepoznati.

Kada odgovorite na pojedino pitanje u toj kategoriji, otvorit će vam se komentari gdje možete naći adekvatno objašnjenje zašto je određena tvrdnja očiti govor mržnje, dok druge nisu.


ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Pročitajte analizu “Narativi mržnje u internetskim medijima i internetskoj komunikaciji u Hrvatskoj”, dostupnu na ovoj poveznici.
CMS je izdao i zbirku dobrih praksi u borbi protiv govora mržnje na internetu u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj “Odgovor na govor mržnje na internetu”, koju možete pronaći ovdje. Za prijavu govora mržnje i/ili djela motiviranog mržnjom, uvijek možete koristiti stranicu www.dostajemrznje.org.


Tekst i kviz nastali su uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj ovog teksta i pripadajućeg kviza isključiva su odgovornost autorica i izdavača i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom tekstu i kvizu isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Imamo kviz o govoru mržnje koji biste zaista svi trebali riješiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap